TV kopen? Bekijk dan eerst deze aandachtspunten

TV kopen? Bekijk dan eerst deze aandachtspunten

Ga je een tv kopen? Dan kom je er al snel achter dat er tegenwoordig zoveel op de markt is dat je als consument door de bomen het bos niet meer ziet. En doordat er steeds meer nieuwe functies bijkomen en elk model in meerdere varianten te koop is, is het lastig om een goede keuze te maken. Daarom zetten we in dit artikel op een rij waar je op moet letten bij het kopen van een televisie.

Grootte van de tv

Een van de belangrijkste beslissingen bij een tv kopen is de grootte. De grootte van de televisie varieert tussen de 32 inch (81cm) en de 65 inch (165 cm). Ze zeggen weleens “hoe groter, hoe beter”, maar dat gaat bij de televisies niet op. Je moet namelijk niet te dicht op je televisie zitten. Voor een optimale kijkafstand kun je het volgende schema gebruiken:

Afstand tussen bank en tv

Schermgrootte

200 cm

32 - 43 inch

250 cm

40 - 50 inch

300 cm

43 - 55 inch

350 cm

48 - 65 inch

400 cm

55 - 65+ inch

Televisie kopen met Ultra HD of Full HD?

Er worden veel vragen gesteld over het verschil tussen Ultra HD en Full HD. Het verschil tussen deze twee specificaties is dat Ultra HD 4x meer pixels kan weergeven op de televisie dan FULL HD. Ultra HD wordt daarom ook wel 4K genoemd. Het beeld op de televisie is dus nog scherper. Let op: het is niet zo dat je een oude film op een televisie met de specificatie Ultra HD kan bekijken. De content die je bekijkt op de televisie moet dus ook Ultra HD resolutie hebben.

Tip: een ultieme kijkervaring? Dan is een goede home cinema set onmisbaar.

LED vs. OLED tv

Bijna alle televisies zijn lcd tv's met LED-achtergrondverlichting. Daar komt ook de term LED tv vandaan. Langzamerhand komen er ook steeds meer OLED tv’s. De pixels van een OLED tv geven zelf licht, dus achtergrondverlichting is niet meer nodig. Ze tonen vaak diepe zwartwaarden en een goed contrast. Tegenwoordig zijn er ook curved televisies, dit is een licht gebogen scherm. In praktijk is de beeldkwaliteit van een curved tv echter niet anders dan een normaal plat scherm. Handig om te weten als je een tv gaat kopen.

Wat is een Smart TV?

Met een smart tv kun je op je tv apps gebruiken zoals YouTube en Netflix. Maar wat is een Smart tv nou eigenlijk? Kortweg is dit een tv die is verbonden is met het internet netwerk in je huis. De functies op je tv kun je net zoals normaal bedienen met de afstandsbediening.

De besturingssystemen van een smart TV zijn bij ongeveer ieder merk verschillend. Zo hebben LG en Samsung een eigen systeem. Dit betekent dat de appstore op een tv van het ene merk anders kan zijn dan die van de andere. Phillips en Sony maken dan weer gebruik van het Google besturingssysteem en zijn daardoor qua functionaliteiten exact hetzelfde.

Kopen of een tv huren?

Heb je even geen budget om een televisie te kopen of wil je gewoon bijblijven met de nieuwste modellen? Huur dan je tv bij Skala.nl. Alle televisies in ons assortiment zijn smart televisies. Dat betekent dus lekker Netflixen of YouTube video’s kijken op je tv als je internet in huis hebt. Daarnaast kun je kiezen uit een platte variant of een Curved variant. Ook iets voor jou? Bekijk dan direct al onze lease tv’s.

Tip: ga je een tv huren maar twijfel je over de schermgrootte? Meet dan hoeveel de afstand is tussen je bank en de televisie.

Tot zover onze tips bij een tv kopen. Meer handige (bespaar)tips? Bekijk dan ook het Skala blog.