Vroegãh alles beter? Zo (belachelijk) lang was je bezig met het huishouden

Vroegãh alles beter? Zo (belachelijk) lang was je bezig met het huishouden

Het huishouden. De meeste mensen worden er niet blij van. Koken, stofzuigen en de ene na de andere was in de wasmachine. Het hoort er (helaas) bij. En dat terwijl ons huishouden al veel gemakkelijker is dan vroeger. Wist je bijvoorbeeld dat we in 1900 nog niet eens elektriciteit hadden? En dat we veel meer tijd kwijt waren aan het huishouden? Tijd voor een blik terug in de tijd.

 Vroegâh, toen even snel stofzuigen er niet in zat

Ons leven verandert. Geen verrassing natuurlijk, maar stiekem gaat het best snel. Want waar we nu al klagen als de wifi even uitvalt of we een wasje moeten draaien, was dat afgelopen eeuw nog heel wat anders. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • We begin vorige eeuw nog niet eens stroom hadden en dus alles handmatig moesten doen?
  • De eerste stofzuiger maar liefst 50 kg woog?
  • De eerste fatsoenlijke wasmachine pas rond de jaren ’60 kwam?

Stofzuigen was dus eerder een full body workout en niets iets dat je even snel deed voor je (schoon)ouders langkomen. Dingen veranderen dus.

 Zijn wij nou zo snel of je oma zo langzaam?

Die verandering zie je ook duidelijk in het huishouden. Wist je dat vrouwen in 1955 62 uur per week bezig waren met het huishouden? Dat is maar liefst 9 uur per dag! In 1984 was dit aantal teruggelopen naar 51 uur per week, wat nog steeds neerkomt op 7 uur per dag. Dus was oma nou zo traag of..? Natuurlijk niet, maar het onderstreept wel de meerwaarde van de opkomst van moderne huishoudelijke apparatuur zoals wasmachines met allerlei wasprogramma’s en vaatwassers.

Hoeveel uur besteden we nu aan ons huishouden?

Tegenwoordig zijn we nog minder tijd kwijt aan het huishouden. Zo waren volgens het SCP in 2011 vrouwen gemiddeld 25 uur per week hiermee bezig. Nog steeds een schril contrast tegenover de 12 uur die mannen met het huishouden bezig zijn. Al is het wel een hele vooruitgang ten opzichte van de jaren ’60 waarin de man zo goed als niets deed ‘omdat dat zo hoorde’.

Nog een laatste weetje: volgens onderzoek van de Universiteit of Michigan kost het een vrouw 7 uur per week extra aan huishoudtaken zodra er een man in beeld komt. Wees dus gewaarschuwd.

 En de toekomst dan?

Hoe het huishouden van de toekomst er precies uit gaat zien weten we natuurlijk niet. Sowieso worden onze apparaten zoals wasmachines en koelkasten steeds energiezuiniger en slimmer. Daarnaast is de kans groot dat er nog meer geautomatiseerd gaat worden. Daar waar we het nu nog met de robotstofzuiger en robotgrasmaaier moeten doen, gaat deze trend zich nog verder door ontwikkelen.

Denk bijvoorbeeld aan speciale huishoudrobots die allerlei taken kunnen overnemen. Maar ook wasmachines die je was kreukvrij opleveren komen er ongetwijfeld aan. Goed nieuws voor iedereen die zich liever met andere dingen bezig houdt..

 Ga voor een sneller en efficiënter huishouden

Ben jij ook het liefst zo min mogelijk tijd kwijt met het huishouden? Of wil je gewoon een zo modern mogelijk apparaat? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om je apparaat te huren. Zo heb je voor een laag bedrag per maand bijvoorbeeld een gloednieuwe en moderne wasmachine, koelkast of droger staan. Gemak dient de mens zullen we maar zeggen.