Bel ons! 088 - 712 9000

Bel direct 088 - 712 9000

Welkom op het Skala blog!

 

Lees hier onze blogs over o.a. huishoudelijke apparaten, huren, energiezuinigheid en besparen. Ook geven we je advies waar je op moet letten bij de aanschaf van je nieuwe televisie, wasmachine of koelkast. Je leest het hier!

Toen vs nu: gewichtheffen met stofzuigers en van ijskast naar atoombom

01-09-17 13:29

Toen vs nu: gewichtheffen met stofzuigers en van ijskast naar atoombom

De wasmachine, stofzuiger, droger en vaatwasser. Ze zijn niet meer weg te denken uit ons huishouden. Toch zijn ze van ver moeten komen en waren zeker de eerste modellen niet echt ‘handzaam’. Tijd voor een kleine reis terug in de tijd naar ‘de geboorte’ van onze moderne huishoudelijke vloot.

 Eerste wasmachine al in 1851

Wist je dat vroeger maandag de vaste wasdag was? Een flinke klus waar je meestal het grootste gedeelte van de dag mee kwijt was. Pas eind 17e eeuw kwam het eerste hulpje in de vorm van het wasbord (niet degene die je vriend vroeger had). Iets gemakkelijker, maar nog steeds niet super. De eerste wasmachine zag in 1851 het licht, maar het duurde nog tot 1910 voor de eerste elektrische wasmachine er was. Nog niet denderend, want je moest nog steeds met emmers heet water zeulen omdat het apparaat geen warm water leverde.

Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste wasmachine zoals wij hem kennen op de markt, waarna het snel ging. Zo had in 1958 opeens 60% van de gezinnen een wasmachine staan. En dat terwijl we ons nu geen huishouden zonder wasmachine kunnen voorstellen.

De eerste stofzuiger: stofzuigen of bodybuilding?

De stofzuiger is wat minder oud en werd uitgevonden in 1901. Al was hij nog niet te vergelijken met onze lichte en compacte stofzuigers van nu. Zo had het eerste model een benzinemotor (lekker voor binnen) en was hij maar liefst 50 kg! Stofzuigen stond dus zo ongeveer gelijk aan een bezoek aan de sportschool.

In 1920 kwamen de eerste stofzuigers met zak op de markt. Daarna werden stofzuigers steeds stiller, energiezuiniger en compacter. De eerste echt grote doorbraak kwam pas begin 2000 met de introductie van de stofzuiger zonder zak. En de nieuwste ontwikkeling? Robotstofzuigers. Ideaal als je nooit zin hebt om te stofzuigen.

 Een Noorman met een strijkijzer?

Soms komt het ontstaan van een apparaat uit onverwachte hoek en dat is bij het strijkijzer het geval. Deze is namelijk door niemand minder dan de Noormannen bedacht. Zie je het al voor je? De opvolger werd het ijzeren strijkijzer in de middeleeuwen en eind 19e eeuw de eerste elektrische strijkijzers. Al waren deze zo gevaarlijk dat een vergeten kreuk wel het minste van je zorgen was.

 Kruimeldief: van ruimtevaart naar koekkruimels

Een ander apparaat met een onverwacht verhaal is de kruimeldief. Wist je dat de technologie van de kruimeldief oorspronkelijk voor NASA is ontwikkeld om ruimtesteentjes op te zuigen? Toch net even anders dan de koekkruimels en het stof waar we tegenwoordig de kruimeldief voor pakken.

 Van ijskast naar atoombom

En dan tot slot nog de ijskast, die verrassend genoeg een interessant verhaal herbergt. De eerste versie van de koelkast was een houten kist die aan de binnenkant bekleed was met bijvoorbeeld tin en zink. General Electric was in 1911 de eerste die met een elektrische koelkast kwam. Kleine kanttekening: ze kostte wel 1000 dollar, wat bijna twee keer zo duur als een auto was!

Een ander nadeel waren de giftige stoffen die gebruikt werden, met een aantal fatale ongelukken als resultaat. Hierna werd freon geïntroduceerd, wat in ieder geval een tijdelijke oplossing was. Interessant wordt het echter als Albert Einstein zich ermee gaat bemoeien. Hij ontwikkelt de nu nog steeds gebruikte absorptie techniek en verkoopt deze voor veel geld aan Electrolux. Het geld werd vervolgens geïnvesteerd in het Manhattan project wat de eerste atoombom opleverde..

De jaren daarna werd de koelkast verder ontwikkeld tot de versie die we nu kennen. Energiezuinig, in allerlei soorten en maten verkrijgbaar en met steeds meer technische snufjes.

Een handiger huishouden met moderne apparaten

Gelukkig beschikken we tegenwoordig over allerlei moderne apparatuur die ons leven gemakkelijker maakt door allerlei handigheidjes en een laag energieverbruik. Een heel verschil met vroeger. Benieuwd naar de nieuwste apparaten? Kijk dan eens op Skala.nl en ontdek de mogelijkheden om de nieuwste apparaten tegen een laag bedrag per maand te huren. Slim, handig en efficiënt.

Geplaatst in Nieuws door

skala BV

Post Comments

Verstuur reactie* Verplichte velden

© Copyright Skala.nl 2018. Alle rechten voorbehouden
×

Bedankt voor je inschrijving bij Skala.nl. Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail.