Aankoopadvies Fornuis
Advies over fornuizen
Een fornuis is een belangrijk apparaat in je huis, je wilt dat deze het altijd goed doet en dat hij past in je huis (nieuwe huizen hebben soms geen gas aansluiting meer!). Je persoonlijke smaak over de manier van koken is vaak ook doorslaggevend.
Welke warmtebron?
Wanneer je kijkt naar de verschillende fornuizen, zijn er twee manieren waarop je kan koken. De meest gangbare manier is via gas, de andere is elektrisch. Binnen elektrische gasfornuizen is er nog een klein verschil tussen keramische platen en inductieplaten.
De warmte die verdeeld wordt is bij een gasfornuis het meest gelijk. Je kan de hitte gemakkelijk heter of kouder zetten waardoor hij relatief zuinig in gebruik is. Daarnaast is een gasfornuis ook wat goedkoper in aanschaf. Zoals eerder gezegd, moet je even goed controleren of er een gas aansluiting is. Dit is in veel nieuwbouw huizen tegenwoordig niet meer het geval! Een nadeel van een gasfornuis is dat hij wat lastiger schoon te maken is. Studenten bedekken hun kookplaat vaak met aluminium folie, als je dit niet zo mooi vindt raden we aan elke keer na het koken wel even een doekje over de pitjes te halen zodat je hem schoon achterlaat en de restjes niet gaan stinken.
Elektrisch koken kan je op twee manier doen:
- Een keramische kookplaat kan je herkennen aan de dikke glasplaat die op een spiraal ligt. Deze spiraal gaat gloeien en warmt zo de plaat langzaam op. Keramische fornuizen kosten daardoor wat meer energie. Aan de andere kant zijn ze in aanschaf niet zo duur en simpel schoon te houden. De glasplaat gaat wel snel kapot, dit gebeurt vaak omdat de kans relatief groot is dat er een pan op valt.
- Met een inductiekookplaat heb je de meest luxe van de drie opties te pakken. De inductiekookplaat heeft ook een keramische glasplaat maar daar onder een elektromagnetische plaat in plaats van een verwarmingsspiraal. Omdat hij een elektromagnetische plaat heeft is het ook van belang dat je pannen aanschaft met een speciale magnetische bodem. Dit kunnen pannen zijn van staal of van gietijzer. De inductiekookplaten zijn redelijk duur in aanschaf, de plaat wordt wel minder heet en is daardoor nog iets zuiniger in gebruik.
Energieverbruik en kosten
Gas is veruit de goedkoopste energiebron voor een fornuis. Je bent ongeveer 38 euro per jaar kwijt aan gas. Wanneer je ook een oven op gas gebruikt, dan bespaar je ongeveer 70 euro per jaar ten opzichte van een elektrische kookplaat en oven. Dit houdt dus in dat je aan energiekosten alleen al 108 euro kwijt bent met een elektrische kookplaat!
Aantal kookplaatsen per persoon
In de meeste gezinnen wordt er gezamenlijk gegeten. Wanneer je met 4 of 5 mensen in één gezin woont heb je genoeg aan 4 kookplaatsen. Ben je echt een hobbykok en maak je echt ingewikkelde gerechten, dan kan je naast een normaal fornuis ook nog een extra gaspitjes aanschaffen om zo wat extra ruimte te creëren.
Oven
Een goed fornuis is meestal uitgerust met een oven. Wil je het eten op een goede, gelijkmatige manier verwarmen, dan is een oven met een inhoud van 67 liter aan te raden. Het aantal verschillende oven systemen verschilt enorm per fornuis. De belangrijkste en meest voorkomende ovensystemen zijn grillen, crisp, ontdooien en stomen.
Welk fornuis is het beste?
Een heel goed huis tuin en keuken fornuis is het standaard Bosch fornuis. Deze zijn stevig, mooi ontworpen en van goede kwaliteit. De elektrische fornuizen van Etna zijn ook van goede kwaliteit, deze zijn ook nog goed betaalbaar. Een ander merk wat te overwegen valt is Siemens. Bij Skala.nl zijn we het meest gecharmeerd van het Bosch gasfornuis. Deze is goedkoop in onderhoud en energiekosten. De gasfornuizen worden ook door gecertificeerde monteurs aangesloten, zodat de kans op brandgevaar minimaal is. Zelf aansluiten is daarom ook door ons af te raden. Daarnaast is het niet aan te raden om een tweedehands apparaat van Marktplaats te halen. Je weet niet hoe het met de kabels en gastoevoer zit, daardoor kan het zijn dat het fornuis gas lekt en dan zijn de gevolgen niet te overzien…
Huren versus kopen
Een gloednieuw gasfornuis aanschaffen kan erg in de papieren lopen, daarnaast gaat de oven toch wel af en toe stuk en kan het zijn dat de pitjes het niet meer goed doen. Om nu voor het hele gezin te koken met maar 2 of 3 werkende pitjes is ook niets, maar een gloednieuw Bosch fornuis kopen is ook geen optie. Wat moet je dan doen? Huren is dan een goede optie, maar wat krijg ik dan precies als je een fornuis huurt?
- Je hebt altijd een nieuw A-merk apparaat in huis die je elke 3 jaar mag omruilen voor het nieuwste en meest energiezuinige model. Dit is niet alleen fijn omdat hij energiezuiniger is, maar een fornuis (en vooral oven) begint dan ook wel langzaamaan erg vies te worden.
- Je hoeft niet ineens een groot bedrag uit te geven die natuurlijk veel beter te besteden is aan een leuke vakantie met het gezin. Je bent altijd verzekerd van 1 vast bedrag per maand waar je een duidelijk afgesproken service voor krijgt.
- Een intensief gebruikt fornuis gaat toch soms stuk, of een pitje werkt niet meer lekker, of de oven heeft het begeven. Wanneer je fornuis stuk gaat en je hebt hem gehuurd bij Skala.nl, dan wordt hij binnen 2 werkdagen voor jou gerepareerd. Kunnen we hem ter plekke niet repareren, dan krijg je een vervangend model bij jou thuis terwijl wij hem op het hoofdkantoor weer tip top in orde maken.
- Dit klinkt allemaal erg duur, maar dat is het niet! De reparaties en onderhoud is namelijk altijd helemaal gratis! Daarbij worden er ook nooit voorrijkosten berekend, je betaalt namelijk alleen dat ene vaste bedrag per maand.
- Mocht je nou zo tevreden zijn over het apparaat, hem niet heel intensief gebruiken (kans op slijtage is dan kleiner) en hem liever aan het eind overkopen? Dan bieden we je graag de optie om het mooie Bosch gasfornuis toch in eigen bezit te hebben. Je mag hem namelijk aan het eind van de huurperiode afkopen