Aankoopadvies Wasmachine

Een wasmachine heeft iedereen tegenwoordig nodig, zeker in een gezin met kinderen is het onmogelijk om alle kleding in de badkuip of in een wasserette te wassen. Een nieuwe, fatsoenlijke wasmachine kopen is vaak net te duur maar dat koopje op Marktplaats is ook niet helemaal te vertrouwen. Waar moet je nu op letten als je een wasmachine aanschaft? 

De formule

Om een klein beetje een indruk te geven van hoe een wasmachine werkt, zullen we proberen uit te leggen waar een fabrikant dagelijks mee bezig is. Dit zijn namelijk de 4 factoren ‘tijd’, ‘warmte’, ‘beweging’ en ‘chemie’ (het wasmiddel). Als deze 4 factoren in balans zijn zorgt dit samen voor een 100% schone was. Dit klinkt als een logisch verhaal, maar in de praktijk is het vaak net even anders…

Kort gezegd kan je zelf alleen de factor chemie (de hoeveelheid wasmiddel) en in zekere mate de factor warmte (op hoeveel graden was je) zelf aanpassen. Dat gezegd hebbende, de factor warmte is ook afhankelijk van de staat van de wasmachine. Is het namelijk een oud model dan kan het zijn dat het verwarmingselement het inmiddels al minder goed doet, waardoor je 40 graden was in feite maar 35 graden of minder wordt.

De factoren beweging en tijd heb je als consument helemaal niet in de hand. De beweging is afhankelijk van de kwaliteit van de trommel en de tijd wordt automatisch bepaald aan de hand van het wasprogramma. In de praktijk is het dus vaak zo dat het verwarmingselement is aangetast (verouderd), de beweging niet meer optimaal is (trommel is beschadigd) maar de tijd hetzelfde is (deze blijft namelijk constant). Dit zorgt ervoor dat je was er niet meer schoon uitkomt. Hoe kan je dit nu oplossen? Daar komen wij later op terug.

Kilogram wasmachine

Het blijft een veelgestelde vraag: hoeveel trommelinhoud heb ik nodig? Voor deze vraag hebben we een klein tabelletje opgesteld.


Kilogram inhoud

Aantal personen

7

3

8

4

9/9+

5+

In een wasmachine van 9 kilo passen ongeveer 4 spijkerbroeken, 12 shirts en 10 paar sokken. 

Tip: de kilogrammen die worden weergegeven zijn altijd gebaseerd op de stof katoen, denk dus niet dat je 8 kilogram wol in een wasmachine kan gooien!

Toerental centrifuge en energiezuinigheid

Je kent het wel, fabrikanten die smijten met een hoog toerental van hun wasmachine. Maar waarom zou een wasmachine eigenlijk zo hard moeten draaien? Simpel gezegd zorgt een hoog toerental niet voor een beter resultaat. Het centrifugeren op het eind van de wascyclus is puur bedoeld om er voor te zorgen dat je was droger uit de machine komt. Met 100 toeren meer kan je de droogtijd tot ongeveer 3 minuten verkorten. Deze 3 minuten is natuurlijk niet zo van belang op een wastijd van 1 uur, maar deze 3 minuten langer in de wasmachine zorgt wel dat je minder stroom hoeft te verbruiken wanneer je jouw was in de droger stopt. Hoeveel is veel hoor ik je denken, hieronder laten we een rekenvoorbeeld zien:

Als je het verschil pakt tussen een wasmachine met 1000 toeren en een wasmachine met 1600 toeren, dan bespaart dit op jaarbasis al 25 euro wanneer je 1 was draait per dag. Niet alleen goed voor het milieu, ook nog eens goed voor de portemonnee dachten wij zo!

Een hoog toerental kan er echter wel voor zorgen dat je was beschadigd, zeker wanneer dit een verouderd apparaat is. De kwalitatief betere machines van Bosch hebben een systeem ontwikkeld waarin de snelheid van het toerental langzaam wordt opgebouwd zodat de was evenredig verdeeld wordt in de trommel. Dit zorgt ervoor dat de was én netjes droog wordt én de was minder snel beschadigd.

Naast de besparing die het hoge toerental je oplevert, heeft een wasmachine ook altijd een energielabel. A-merken hebben tegenwoorden minimaal A+ labels die ervoor zorgen dat er minder warmte en water nodig is voor een energiezuinig resultaat. De tabel hieronder laat zien wat de energiebesparing doet voor jouw portemonnee:

 

Product

Verbruik per jaar

Nieuw:

Wasmachine WW70J5426DW/EN

103 kwh

10 jaar oud:

wasmachine

224 Kwh

Besparing per jaar

 

€21.80


A-merken versus de rest

Veel retailers stunten met vanaf prijzen voor wasmachines, vaak zijn dit de wasmachines van een B of zelfs een C-merk. Deze machines zijn totaal niet energiezuinig en de factoren warmte en beweging zijn vaak slecht op elkaar afgestemd, of van slechte kwaliteit. Veel B-merken hebben geen goede vering in de trommel en het verwarmingssysteem raakt vaak ook snel verouderd. Tweedehands wasmachines zijn al helemaal gevaarlijk om aan te schaffen. Tenzij je zelf genoeg kennis hebt van de motor en de ophanging van een wasmachine, raden wij je aan deze niet aan te schaffen. De leeftijd van het apparaat is namelijk weinig van belang, aangezien het bij wasmachines vooral om het aantal wasjes gaat en of hij goed onderhouden is. Van buiten kun je dus lastig zien of het apparaat onherstelbaar beschadigd is of wellicht binnenkort gaat raken. Zelfs tweedehands A-merken kunnen, indien slecht onderhouden en na zeer intensief gebruik, al na 3 of 4 jaar afgeschreven zijn.

Ons advies is daarom ook altijd om een nieuwe wasmachine te kopen van een A-merk zoals Bosch. Veelal worden de Duitse merken geprezen om hun degelijkheid. Kijk bijvoorbeeld eens naar Idos van Bosch. Deze wasmachine is zo slim dat het je was leert kennen, je was weegt en zelfs het wasmiddel toevoegt, ideaal! Je kan ook kiezen voor het innovatieve systeem van Samsung, de Quickdrive. Deze wasmachine is erg zuinig en wast zelfs 2x zo snel dan een normale wasmachine, terwijl de Quickdrive 20% minder stroom verbruikt.

Kopen versus huren

Tja, wij kunnen wel heel leuk vertellen dat je een gloednieuwe Bosch machine moet kopen, maar die zijn natuurlijk prijzig. Daarbij was je wellicht heel intensief met een groot gezin waardoor de wasmachine over een jaar of 2 á 3 toch een keer nagekeken moet worden. Daar hebben wij voor jou een oplossing voor bedacht, namelijk het huren van een wasmachine. Wat zijn daar nu de voordelen van?

  1. Je hoeft niet ineens een groot bedrag uit te geven. Je bent altijd verzekerd van 1 vast bedrag per maand waar je een duidelijk afgesproken service voor krijgt.
  2. Je hebt altijd een nieuw A-merk apparaat in huis die je ook nog eens om mag ruilen voor een nieuw model. Huur je een wasmachine 5 jaar? Dan mag je na 3 jaar al omruilen!. Dit is natuurlijk erg slim om te doen aangezien over 3 jaar de ontwikkeling met betrekking tot energiebesparing weer een stuk verder is!
  3. De service die wordt afgesproken is een stúk beter dan elke andere leverancier of detaillist je kan bieden. Wij zorgen bijvoorbeeld altijd voor een leen apparaat mocht je apparaat onverhoopt toch stuk gaan!
  4. Daarbij, reparaties en onderhoud zijn altijd gratis, ook worden er geen voorrijkosten berekend. Je weet dus waar je aan toe bent, namelijk 1 vast bedrag per maand. 
  5. Mocht je zo tevreden zijn over het apparaat, hem niet heel intensief gebruiken (kans op slijtage is dan kleiner) en liever aan het eind overkopen? Dan bieden we je graag de optie om de mooie Bosch machine of andere wasmachine toch in eigen bezit te krijgen. Je mag hem namelijk afkopen!

Voor maar € 3,50 per maand wasmiddel in huis!?

Bij Skala.nl kan je er nu voor kiezen om een wasmiddel abonnement te nemen bij jouw wasmachine. Voor slechts € 3,50 per maand ontvang je ieder jaar Robijn Klein en Krachtig. Dit wasmiddel is geschikt voor alle soorten was: wit, zwart en gekleurd! Wist je dat je in de winkel gemiddeld € 84,- per jaar besteedt aan wasmiddel en dit bij Skala.nl maar de helft is?

Meest bestelde wasmachines

Speciaal voor jou geselecteerd