Waarom schakelt mijn laptop zichzelf uit?

Stel je bent aan het werk op je laptop of je bent lekker ontspannen een spelletje aan het spelen, maar je laptop schakelt zichzelf ineens uit. Dit is erg onhandig zeker als je niet al het werk wat je verricht hebt tussendoor hebt opgeslagen. Daarom lees je hier waardoor je laptop zich vanzelf afsluit en wat je kan doen om dit probleem op te lossen of te voorkomen dat je laptop vanzelf uitschakelt.

Waardoor schakelt mijn laptop zichzelf uit?

Een laptop die vanzelf afsluit kan veroorzaakt worden door een drietal oorzaken:

1. De laptop is oververhit. Als je op jouw laptop meerdere programma’s tegelijkertijd open hebt staan of een spel aan het spelen bent dat veel van jouw processor vraagt dan zal je merken dat je laptop warm aanvoelt. Je laptop schakelt zichzelf uit op het moment dat deze te warm wordt, dit doet de laptop om zichzelf te beschermen tegen schade die kan ontstaan door oververhitting. Om te voorkomen dat je laptop oververhit raakt is het daarom verstandig om programma’s die je niet nodig hebt volledig af te sluiten en alleen maar spelletjes te spelen die de processor van jouw laptop ook echt aankan. Verder kan stof ook een grote rol spelen bij oververhitting. Als er namelijk te veel stof bij de uitgangen van de ventilator zit kan de laptop niet meer goed gekoeld worden.

Het is daarom verstandig om met enige regelmaat te controleren of er niet te veel stof zichtbaar is voor de uitgang van de ventilator. Is dit wel het geval? Dan kan je dit het beste verwijderen met behulp van perslucht, hierbij is het advies om de bus altijd op 15 cm afstand te houden van de uitgangen van de ventilator.


2. De software van de drivers heeft een update nodig. Een driver is software die ervoor zorgt dat er een verbinding ontstaat tussen de hardware en het besturingssysteem van de computer. Ook deze drivers hebben soms een update nodig om ervoor te zorgen dat je laptop goed blijft werken. Om te controleren of een driver een update nodig heeft doorloop je het volgende stappenplan:

 • zoek via het startmenu naar “apparaatbeheer”.
 • Klik daar vervolgens op, er verschijnt dan een hele lijst met onderdelen van jouw laptop.
 • Om te checken of er een update is klap je van het onderdeel dat niet goed werkt de lijst open door op het pijltje te klikken.
 • Vervolgens kies je één van de opties door er dubbel op te klikken.
 • Er zal dan een kleiner menu openen, waarin je bovenin kan kiezen voor “stuurprogramma”. Als je daar vervolgens op klikt dan opent er een nieuw menu.
 • In dit menu kan je kiezen voor “stuurprogramma bijwerken”.
 • Als je daar op klikt opent er een nieuw menu waarbij je kan kiezen uit 2 opties, kies hierbij voor de optie “Automatisch naar bijgewerkte programma’s zoeken”. LET OP voor deze stap is het wel noodzakelijk dat je laptop verbonden is met het internet.

3. De optie snel opstarten staat aan. De functie snel opstarten zorgt ervoor dat de laptop zichzelf snel kan opstarten, maar sommige drivers hebben het hier zwaarder mee, waardoor de laptop zichzelf afsluit. Om deze functie uit te schakelen doorloop je de volgende stappen:

 • zoek in het startmenu naar “energiebeheer en slaapstand”.
 • Open de eerste optie en kies voor “Extra energie-instellingen”.
 • Hierna zal een nieuw menu openen waarin je kan kiezen voor “Gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen”.
 • Onderin deze pagina zal je de optie snel opstarten zien staan. Deze kan je uitzetten door het vinkje weg te halen.

Laptop huren bij Skala.nl

Bij Skala begrijpen we dat je graag de beste merken in huis wilt hebben, maar dit in een keer betalen soms lastig kan zijn. Bij Skala kun je voor een klein maandelijks bedrag de beste laptops van merken als Acer of Asus in huis halen! Wil je graag een mooie laptop hebben, maar wil je niet het volledige bedrag van een nieuwe laptop betalen? Dan zijn de refurbished laptops de uitkomst voor jou! Je draagt zelfs nog een steentje bij aan een duurzamer leven! Bij Skala kan je gemakkelijk een refurbished laptop van merken als DellMicrosoft of Apple huren!

Bij Skala.nl een laptop huren betekent dat je kunt rekenen op volledige service voor al je vragen! Heeft u vragen over een specifiek programma op uw laptop? Gewoon even bellen en je wordt direct geholpen! Veel computerproblemen kunnen op afstand worden opgelost, waardoor onze experts met uw toestemming de controle over je laptop kunnen overnemen. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is ontzettend handig! U geeft onze monteur tijdelijk toestemming om je laptop over te nemen terwijl je precies kunt zien wat er op je scherm gebeurt. Maak je geen zorgen! We kijken niet naar je persoonlijke foto's of documenten. Zo krijgt je directe hulp zonder dat een monteur bij je thuis langs hoeft te komen.

5 producten(en)