Waarom slaat mijn koelkast niet aan?

Een koelkast die niet aanslaat is een probleem dat je het beste zo snel mogelijk kan oplossen. Duurt het te lang om dit probleem op te lossen wordt het in de koelkast te warm. En dat zorgt er helaas voor dat de voedingswaren in de koelkast sneller bederven. Daarom lees je hier hoe het komt dat de koelkast niet aanslaat en wat je zelf kan doen om er voor te zorgen dat de koelkast weer aanslaat.

Koelkast zonder stroom

Als eerste kan een koelkast niet aan slaan, omdat de koelkast simpelweg geen stroom krijgt. Om te controleren of dit het geval is moet je kijken of het lampje binnen in de koelkast brand. Is dit niet het geval dan weet je dat je koelkast geen stroom krijgt.

Als je koelkast zonder stroom zit dan kan dit veroorzaakt worden door de volgende zaken:

  1. De stroomkabel is beschadigd. Als dit zo is kan de stroomkabel de stroom niet goed naar de koelkast toesturen. Deze moet dan vervangen worden voor een nieuwe stroomkabel.
  2. De stekker zit niet goed in het stopcontact. Ook dit zorgt ervoor dat de stroom niet goed doorgestuurd kan worden naar de koelkast. Daarnaast kan je de koelkast resetten door de stekker uit het stopcontact te halen, 2 minuutjes te wachten en er volgens weer terug in te steken.
  3. Het stopcontact geeft geen stroom. Om te controleren of het stopcontact geen stroom geeft kan je bijvoorbeeld de oplader van je telefoon in dat stopcontact steken. Als je telefoon dan niet oplaadt dan weet je dat het probleem bij het stopcontact ligt.

Compressor koelkast slaat niet aan

De compressor is verantwoordelijk voor de koeling van de koelkast. Als deze dus niet aanslaat kan de koelkast ook niet gekoeld worden. Het niet aan slaan van de compressor kan veroorzaakt worden door twee oorzaken.

  • Als eerste kan de thermostaat van de koelkast te warm ingesteld staan. Als dit het geval is zal de compressor niet aanslaan. Check daarom altijd eerst of je koelkast op de juiste temperatuur is ingesteld, volgens de consumentenbond is dit een temperatuur tussen de 3 en 4 graden Celsius.
  • Ten tweede kan de compressor oververhit geraakt zijn. Dit kan gebeuren op het moment dat de koelkast zijn warme lucht niet goed kwijt kan. Het is daarom belangrijk dat de koelkast altijd minimaal 5 centimeter verwijderd staat van het plafond en de omliggende muren. Mocht oververhitting het probleem veroorzaakt hebben? Laat dan de stekker voor minimaal 2 uur uit het stopcontact, zo heeft de compressor de tijd om af te koelen. Na deze twee uur kan je de stekker weer in het stopcontact steken en controleren of de compressor weer begint te draaien.

Mocht het probleem hierna nog niet verholpen zijn, schakel dan een monteur in. Huur je jouw koelkast bij Skala.nl en meld je de storing via het storingsformulier voor 12 uur ’s middags? Dan staat de volgende werkdag een monteur bij je op de stoep om het probleem te verhelpen. Mocht dit niet op locatie lukken, dan krijg je een (tijdelijk) vervangende koelkast. Zo ben je altijd voorzien van een werkende koelkast.

Koelvriescombinatie leasen bij Skala.nl

Bij Skala.nl snappen we dat de aanschaf van een nieuwe koelvriescombinatie een grote investering is. Daarom kan je bij Skala.nl voor een lage prijs per maand een koelvriescombinatie leasen van onder andere de topmerken Bosch en LG. Jouw nieuwe koelvriescombinatie wordt dan gratis bij jou thuisbezorgd en geïnstalleerd door onze monteur. Mocht je koelvriescombinatie gedurende de looptijd van je contract kapotgaan dan zijn de reparatie kosten voor Skala.nl. Daarnaast biedt Skala.nl jou de mogelijkheid om jouw koelvriescombinatie na 3/5 deel van de looptijd om te ruilen tegen een nieuw model.

Nieuwsgierig geraakt? Bekijk dan ons huuraanbod van koelvriescombinaties.

 

5 producten(en)