Hoe voorkom je witte aanslag op glas door de vaatwasser?

Witte waas voorkomen

Iedereen die regelmatig een vaatwasser gebruikt kent het probleem wel; witte of doffe glazen na een wasbeurt. Heel erg vervelend natuurlijk, hoe kan dit nou? En misschien nog wel belangrijker, hoe voorkom je dit?

Glascorrosie en kalkaanslag

De witte aanslag op je glaswerk kan twee oorzaken hebben, kalkaanslag of glascorrosie. Om tot een oplossing voor de witte aanslag op het glas te komen is het belangrijk dat je erachter komt welke van de twee oorzaken je last hebt. Dit kun je testen door een aangeslagen glas te nemen, hier een druppel natuurazijn op te laten vallen en met een theedoek uit te wrijven. Als het witte waas verdwijnt, verplaatst, of licht vervaagd heb je te maken met kalkaanslag. Gebeurd er helemaal niks, dan heb je te maken met glascorrosie. Glascorrosie uit zich vaak als een witte doffe waas, maar het kan ook in de vorm van gekleurde vlekken of strepen komen.

Kalkaanslag van je glas krijgen

Je glazen van kalk verwijderen is erg makkelijk en kan gewoon met azijn. Azijn of schoonmaakazijn is een effectief middel voor het verwijderen van kalkaanslag. Vul een bak of je gootsteen met lauw water en voeg hier een goede scheut schoonmaakazijn aan toe. Laat de wijnglazen 10 tot 15 minuten weken en maak de glazen vervolgens goed droog met een schone doek.

Glascorrosie van je glas krijgen

Helaas is het zo dat glascorrosie niet meer van je glazen afgaat. Als ze eenmaal zijn aangetast is het helaas niet meer herstelbaar. Als je die regenboogglans op je glazen hebt valt het soms nog weg te poetsen met water en zuiveringszout, maar de witte aanslag zal niet meer weggaan.

Glascorrosie voorkomen

Het is niet 100% te voorkomen, maar je kunt het wel beperken! Een slechte glaskwaliteit, extreem zacht water in de vaatwasser, hoge temperaturen en lange programma's zijn namelijk allemaal bepalende factoren bij het ontstaan ervan. We zullen je 5 tips geven om glascorrosie zo veel mogelijk te voorkomen.

  1. Doe je kristal niet in de vaatwasser
  2. Was niet op een hogere temperatuur dan nodig
  3. Draai geen langer programma dan nodig
  4. Gebruik glansspoelmiddel, dit zal je glas beschermen tegen corrosie. Verder vermindert het ook vlekken en klakaanslag!
  5. Weet de hardheid van het water bij jou in de buurt. Te zacht water versnelt glascorrosie en te hard water zorgt voor veel kalkaanslag. Op internet kun je vaak vinden hoe het water bij jou in de buurt is, ook bestaan hier kitjes voor zodat je het zelf kunt testen. Als je het eenmaal weet, stel dan vervolgens de waterontharder van je vaatwasser goed in.

Vaatwasser leasen bij Skala.nl

Bij Skala.nl snappen we dat de aanschaf van een nieuwe vaatwasser een grote investering is. Daarom kan je bij Skala.nl een vaatwasser leasen van het topmerk Bosch. Jouw nieuwe vaatwasser wordt dan gratis bij jou thuisbezorgd en geïnstalleerd door onze monteur. Mocht je vaatwasser gedurende de looptijd van je contract kapotgaan dan zijn de reparatie kosten voor Skala.nl. Daarnaast biedt Skala.nl jou de mogelijkheid om jouw vaatwasser na 3/5 deel van de looptijd om te ruilen tegen een nieuw model.

Nieuwsgierig geraakt? Bekijk dan ons huuraanbod van vaatwassers.