Aankoopadvies TV

Televisie kopen?

Een tv is een belangrijk apparaat in je woonkamer, in veel huishoudens is de tv het middelpunt van de belangstelling. Wie zit er nou niet graag ’s avonds met zijn allen rond de tv een favoriete serie, soap of show te kijken? Elke woonkamer en televisie aansluiting is echter anders. Vragen die je jezelf moet stellen zijn bijvoorbeeld: hoever zit ik van mijn tv en welke aansluiting heb ik? Daarbij, een tv koop je vaak voor een periode van minimaal 5 jaar. Is deze over 5 jaar dan nog wel goed genoeg voor de nieuwste technologieën? Wij beantwoorden deze vragen graag voor je in begrijpbare taal! 

Welk formaat tv is voor mij geschikt?

De vuistregel die geldt voor de grootte van je tv is de afstand die je er vanaf zit is:

  • Kijkafstand Full HD (1920 x 1080 pixels): 2 tot 2,5 maal de diameter van de televisie.
  • Kijkafstand Ultra HD (3840 x 2160 pixels): 1,2 tot 1,7 maal de diameter van de televisie.

Denk daarom goed na over de afstand en de grootte van je TV!  Een makkelijk overzichtje met de meest gangbare maten staat hieronder weergegeven: 

Formaat Televisie*

Ideale kijkafstand:

Full HD

Ideale kijkafstand:

Ultra  HD / 4K / OLED

32 inch / 81 cm

162 tot 203 cm

97 tot 138 cm

40 inch / 102 cm

204 tot 255 cm

122 tot 173 cm

42 inch / 107 cm

214 tot 268 cm

128 tot 182 cm

43 inch / 109 cm

218 tot 273 cm

131 tot 185 cm

48 inch / 122 cm

244 tot 305 cm

146 tot 207 cm

49 inch / 124 cm

248 tot 310 cm

149 tot 211 cm

50 inch / 127 cm

254 tot 318 cm

152 tot 216 cm

55 inch / 140 cm

278 tot 348 cm

167 tot 236 cm

60 inch / 152 cm

304 tot 380 cm

182 tot 258 cm

65 inch / 165 cm

330 tot 413 cm

198 tot 281 cm

 

* Deze tabel dient als advies in het oriëntatieproces. Afhankelijk van persoonlijke voorkeur kun je ervoor kiezen om een inchmaat groter of kleiner te nemen.

 

Beeldschermtypes en soorten beeldschermen

Al eerder zijn de Full HD en Ultra HD tv’s al benoemd, maar wat is het verschil?

Full HD

Full HD staat voor Full High Definition met 1080x1920 videolijnen op het scherm. Full HD 1080p heeft dus een resolutie van 1920x1080 pixels. Alles wat kan worden gezien op het scherm is opgebouwd uit pixels. Hoe meer pixels beschikbaar zijn per oppervlakte-eenheid, hoe beter het beeld.

Ultra HD

Ultra HD is een zeer hoge resolutie, viermaal hoger dan het Full HD dat we nu kennen, wat een resolutie van 1920 bij 1080 pixels heeft. Het komt er dus op neer dat je meer pixels te zien krijgt en hierdoor meer details op je tv kunt waarnemen. Dit is echter ook afhankelijk van de grootte van het scherm en de kijkafstand. Het grote voordeel van Ultra HD (4K) spreekt dus eigenlijk voor zich; een nog scherpere weergave van beelden.

Bijna alle tv’s in het Skala.nl assortiment zijn Ultra HD.

Veruit de meeste tv’s in de winkel en op internet zijn lcd-tv’s met led-achtergrondverlichting. Daarom worden ze ook wel led-tv’s genoemd. Maar oled-tv's worden steeds populairder. Ook komen we zogenaamde qled-tv's tegen in de winkel. Wat zijn de belangrijkste kenmerken en verschillen?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende type schermen te onderscheiden.

Qled

In de winkel komen we ook zogenaamde qled-tv's tegen. Dit is eigenlijk een marketingterm en betreft geen nieuw type tv. Qled tv's zijn eigenlijk gewone lcd-tv's, maar in het scherm zit een extra laagje met daarin nanokristallen – de quantum dots. Deze nanokristallen zorgen ervoor dat de tv vollere, meer verzadigde kleuren kan laten zien.

Met qled gaat vooral Samsung de concurrentie aan met de oled-tv’s van andere fabrikanten. Al brengen ook andere fabrikanten zoals LG en Philips tv's uit met quantum dots. Het gaat daarbij vaak om topmodellen met prijzen die vergelijkbaar zijn met oled-tv's van dezelfde grootte. 

Oled

De nieuwste schermtechniek is oled en dat staat voor 'organic led'. Het contrast van een oled-scherm is erg goed. Vooral het weergeven van diep zwart is een sterk punt van oled. Daar waar het beeld echt zwart moet zijn, stralen de oled-pixels gewoon geen licht uit. Hierdoor zie je bij een oled tv zowel in de lichte als de donkere delen van het beeld nog veel details.

Het verschil tussen een oled tv en een led tv is dat een oled een directe lichtbron is, dit houd in dat ze zelf licht geven. Daarnaast is het contrast bij een oled tv een stuk mooier, dit komt omdat er minder filters in de tv zitten. Verder zijn oled tv’s dunner dan andere alternatieven.

Verschillende merken hebben tegenwoordig oled tv's in het assortiment. Van de grote merken brengt alleen Samsung geen oled-tv’s uit. Daarbij gaat het wel vaak om topmodellen met een hoog prijskaartje. Zo kost een oled tv van 55 inch al gauw € 1500 of meer.

Led tv 

Een led televisie gebruikt kleine ledlampjes voor de achtergrondverlichting. Deze leds verlichten het scherm dat er vlak voor is geplaatst. Bij een led tv zitten de ledlampjes direct achter het lcd-scherm. Het voordeel hiervan is dat het licht in principe gelijkmatiger over het beeldoppervlak verdeeld kan worden.

In sommige direct-led-tv's zijn de ledlampjes in groepen verdeeld, die onafhankelijk van elkaar aangestuurd kunnen worden. Daar waar het beeld donkerder moet zijn, branden alleen op die plek de ledlampjes dan minder intens dan de andere ledlampjes. Dat zorgt voor een hoger contrast en een dieper zwart.

Led en oled telvisies zijn momenteel de meest gangbare televisie op de markt. Dit zijn de standaard platte televisies die je in de winkel ziet. Deze televisies zijn meestal allemaal ‘smart’.  Dit houdt in dat je films en series on demand kan kijken, apps kunt downloaden en gebruik kunt maken van social media naast het televisie kijken. Veel tv’s hebben ook de optie om te kunnen internetten op de tv zelf.

Advies

Wanneer je een tv nieuw wilt kopen is het vaak een grote investering. Tweedehands televisies kopen is, zeker als je regelmatig tv kijkt niet echt verstandig. De kwaliteitsverbeteringen in de afgelopen jaren gaan zo snel dat je vaak achterblijft met een oud model terwijl in je omgeving de nieuwste snufjes al om de hoek komen kijken. 

Huren versus kopen

Een tv kopen blijft een gok, want is de televisie die uiteindelijk in je huiskamer komt te hangen over een paar jaar nog wel de tv die je eigenlijk zou willen hebben?  Daarbij, een goede televisie is vaak een hele investering en er moet al snel genoegen worden genomen met een iets kleiner model van een verouderde serie, omdat deze nu net in de aanbieding was. Maar stiekem wilde je toch eigenlijk liever dat nieuwe model en een maatje groter hebben. Als dit voor jou de afweging is, dan is huren wellicht een oplossing. Wat zijn daar nu de voordelen van?

  1. Je hoeft niet ineens een groot bedrag uit te geven. Je bent altijd verzekerd van 1 vast bedrag per maand waar je een duidelijk afgesproken service voor krijgt.
  2. Je hebt altijd een nieuw A-Merk apparaat in huis die je ook nog eens om mag ruilen voor een nieuw model. Huur je een televisie 5 jaar? Dan mag je die na 3 jaar al omruilen!. Dit is natuurlijk erg slim om te doen aangezien over 3 jaar de ontwikkeling van de televisies alweer een stuk verder is!
  3. De service die wordt afgesproken is een stúk beter dan welke leverancier of detaillist je kan bieden. Wij zorgen bijvoorbeeld altijd voor een leen apparaat. Mocht je apparaat onverhoopt toch stuk gaan en meld je een storing voor 12 uur ‘s middags, dan staan wij de dag erna op de stoep!
  4. Omdat het huren een alles in 1 oplossing is, zijn reparaties en onderhoud altijd gratis, ook worden er geen voorrijkosten berekend. Hierdoor kom je financieel nooit in de problemen en heb je altijd een goed en werkend apparaat in huis staan.
  5. Mocht je na de huurperiode denken, ik vind de tv die ik gehuurd heb eigenlijk wel mooi en ik hoef het nieuwste van het nieuwste niet per se te hebben? Dan bieden we je graag de optie om deze mooie televisie in eigen bezit te houden. Je mag hem namelijk afkopen!