Waarom maakt mijn laptop zoveel lawaai?

Als je druk aan het werk bent op je laptop kan het erg irritant zijn als de laptop ineens veel lawaai begint te maken. Daarom lees je hier waardoor je laptop deze rare geluiden maakt en wat je zelf kan doen om ervoor te zorgen dat je laptop weer stiller wordt.

Waardoor maakt de Laptop een raar geluid?

De rare geluiden die een laptop kan maken kunnen veroorzaakt worden door een drietal verschillende oorzaken.

 1. Er werken op de laptop te veel programma’s tegelijkertijd

Op je laptop werken soms (zonder dat je het door hebt) veel verschillende programma’s tegelijkertijd. Dit zorgt ervoor dat je laptop warmer wordt en dat de ventilator harder moet werken. Het harder werken van de ventilator zorgt ervoor dat de laptop meer geluid begint te maken. Om ervoor te zorgen dat je laptop weer stiller wordt moet je de programma’s afsluiten, dit doe je op de volgende manier:

 • Klik op het windows pictogram en typ in de zoekbalk “taakbeheer”
 • Open vervolgens taakbeheer door er op te klikken en klink links bovenin op “processen”
 • Dan zie je welke programma’s veel kracht van de laptop vragen. Je kan er dan voor kiezen om een programma te beëindigen.
 • Klik vervolgens met de rechter muisknop op het proces of programma en klik op beëindigen.
 1. Een ophoping van stof bij de ventilator

Een andere oorzaak van een lawaaierige laptop is de ophoping van stof rondom de ventilator. Dit zorgt er namelijk voor dat de laptop meer moeite heeft met het afvoeren van de warmte die geproduceerd wordt tijdens het gebruik. Hierdoor moet de ventilator wederom harder werken om er toch voor te zorgen dat je laptop koel blijft en dat zorgt ervoor dat je laptop meer geluid maakt. Om dit probleem op te lossen, moet je de stof rond de ventilator verwijderen. Huur je een laptop bij Skala.nl? Neem dan even contact met ons op. Dan kunnen wij dit probleem voor je verhelpen. Huur je geen laptop bij Skala.nl? Dan kan je zelf proberen dit op te lossen door het op de volgende manier te doen:

 • Bekijk als eerste de (online) handleiding van jouw laptop. Hier kan je in terug vinden of je jouw laptop aan de onderkant open kan maken en of het eventuele gevolgen heeft voor de garantie als je dit zelf doet.
 • Maak vervolgens als dat mogelijk is de laptop aan de onderkant open.
 • Daarna pak je het flesje perslucht. Een flesje perslucht kan je voor een paar euro al halen bij de action of bij de bouwmarkt bij jou in de buurt. Als je het flesje perslucht in huis hebt spuit je de perslucht gericht op je ventilator. Let hierbij op dat je dit met kleine hoeveelheden per keer doet en afwisselt met de hoek waaruit je de perslucht richting de ventilator spuit, hiermee voorkom je beschadigen aan de ventilator.
 • Mocht je jouw laptop niet open kunnen maken kan je ook van buitenaf proberen het stof weg te spuiten. Hierbij geldt ook dat je om beschadigingen aan de ventilator te voorkomen elke keer een kleine hoeveelheid perslucht naar binnen moet spuiten en dat je moet afwisselen met de hoek waar je vanuit spuit.
 1. Een probleem met het moederbord

Ook tijdens het opstarten kan het voorkomen dat je laptop een raar geluid begint te maken. Dit zou dan te maken kunnen hebben met het moederbord. Als je een piepend geluid hoort tijdens het opstarten dan komt dit hoogst waarschijnlijk bij het moederbord vandaan. Als je laptop dit geluid blijft maken is het verstandig om dit na te laten kijken door een monteur, zo kan je namelijk voorkomen dat je laptop helemaal niet meer wilt opstarten.

Laptop huren bij Skala.nl

Bij Skala.nl bieden we laptops aan van de topmerken Acer, Apple en Asus. Deze laptops huur je bij Skala.nl voor een lage prijs per maand. Daarnaast wordt jouw nieuwe laptop gratis bij jou thuisbezorgd en geïnstalleerd door onze monteur en mocht je laptop gedurende de looptijd van je contract kapotgaan dan zijn de reparatie kosten voor Skala.nl. Daarnaast biedt Skala.nl jou de mogelijkheid om jouw laptop na 3/5 deel van de looptijd om te ruilen tegen een nieuw model. Zo kan jij altijd zonder zorgen blijven genieten van een laptop met de nieuwste functies.

 

5 producten(en)