Waarom centrifugeert mijn wasmachine niet?

Stel je voor dat na het draaien van een wasje, je was heel nat uit de wasmachine komt. Dat is natuurlijk erg vervelend, want het gaat nu langer duren voordat de was droog is. Dit probleem wordt veroorzaakt omdat je wasmachine niet goed heeft gecentrifugeerd. Daarom lees je hier wat je moet doen als je wasmachine niet centrifugeert.

Wasmachine centrifugeert niet

Een wasmachine die niet goed centrifugeert kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken. Hieronder lees je 3 oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jouw wasmachine niet wilt centrifugeren met de daarbij horende oplossingen.

1. De pomp van de wasmachine is geblokkeerd

Voor de pomp van de wasmachine zit een filter. Deze kan verstopt raken door het vuil dat vast blijft zitten in de filter. Om dit probleem op te lossen moet je het filter schoonmaken. Hoe je dit moet doen lees je in onderstaand stappenplan:

1. Als eerste zet je de wasmachine uit en haal je de stekker uit het stopcontact.

2. Als tweede ga je op zoek naar de pomp van de wasmachine. De pomp van jouw wasmachine vind je meestal achter het klepje onderin de wasmachine.

3. Vervolgens laat je water uit de wasmachine lopen. Hiervoor plaats je een bakje voor de wasmachine en leg je voor de zekerheid enkele handdoeken om het bakje heen. Hierna laat je het water in het bakje lopen. Sommige wasmachine hebben een afvoerslangentje, waardoor je het water makkelijker uit de wasmachine kan laten lopen.

4. Als er geen water meer uit de wasmachine komt kan je het filter losdraaien. Controleer dan of deze vuil is en maak deze indien nodig goed schoon. Controleer hierna ook meteen of de schoep (het onderdeel achter de filter) vrij beide kanten op kan bewegen. Is dit niet het geval verwijder dan ook het vuil bij de schoep, zodat deze weer vrij kan bewegen. Plaats daarna de filter weer terug op zijn plek.

2. De wasmachine kan het water niet wegpompen

Als er water in de wasmachine blijft staan, kan een wasmachine niet centrifugeren. Een van de redenen waardoor dit kan gebeuren hebben we zojuist al besproken, namelijk een geblokkeerde pomp. Andere oorzaken zijn een geblokkeerde afvoerslag of een verstopte afvoer.

Een geblokkeerde afvoerslang

Aan de achterkant van de wasmachine vind je de afvoerslang. Deze slang voert het water af de afvoer in. Het is belangrijk dat de afvoerslang niet dieper dan 15 cm in de afvoer zit, daarom hebben de meeste wasmachines ook een plastic ringentje die dit probleem voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat er geen knikken of verstoppingen in de afvoerslang zitten. Controleer dit daarom altijd als er water in de trommel blijft staan.

Verstopte afvoer

Als je afvoer waar de afvoerslang inzit verstopt is kan het water ook niet worden afgevoerd. Om te controleren of dit zo is haal je de afvoerslang uit de afvoer en giet je er water in. Als de afvoer overstroomt weet je dat de afvoer verstopt zit. Om dit probleem op te lossen kan je een oplosmiddel of kokend water in de afvoer gieten.

3. De was is niet goed verdeeld in de trommel

Als er teveel of te weinig was in de trommel zit kan dit een reden zijn waarom de wasmachine niet wilt centrifugeren. Daarnaast is het ook belangrijk dat je was niet in de knoop zit. Is dit wel het geval dan is de kans groot dat je wasmachine niet goed zal centrifugeren. Verdeel daarom de was nogmaals in de trommel en haal stukken wasgoed die met elkaar in de knoop zitten uit elkaar.

Mocht het probleem hierna nog niet opgelost zijn en huur je een wasmachine bij Skala.nl? Vul dan het storingsformulier in op Skala.nl. Meld je de storing voor 12 uur ‘middags? Dan staat de volgende werkdag een monteur bij je op de stoep om het probleem gratis voor je op te lossen.

Wasmachine huren bij Skala.nl

Bij Skala begrijpen we dat je graag de beste merken in huis wilt hebben, maar dat dit in een keer betalen soms lastig kan zijn. Bij Skala kun je voor een klein maandelijks bedrag de beste apparaten in huis halen. Met wasmachines van merken als BoschSamsungLGAEGWhirlpool en Hisense in ons assortiment is er voor ieder wat wils. Ook is er de mogelijkheid om te kiezen voor een wasmiddel abonnement bij het huren van een wasmachine voor een klein extra bedrag per maand. Voor slechts € 3,50 per maand ontvang je ieder jaar Robijn Klein en Krachtig. Dit wasmiddel is geschikt voor alle soorten was; wit, zwart en gekleurd! Klik hier voor meer informatie. Bij Skala heb je geen verborgen kosten, geen addertjes onder het gras en geen problemen. Ervaar het gemak van huren bij Skala en doe nu je aanvraag!

 

5 producten(en)