Hoe kies je het beste programma voor je was?

Er zitten op elke wasmachine een aantal verschillende wasprogramma’s, hoe kies je nou de beste voor de lading was die je wilt gaan doen?

Afhankelijk van uit wat voor was je lading bestaat ga je een programma kiezen. Voordat je een programma kiest, moet je dus je lading gereed hebben. Hoe je het beste je was kunt uitzoeken lees je in ons andere artikel, hoe sorteer je je was het beste? Soortgelijk wasgoed kun je namelijk op dezelfde temperatuur en op hetzelfde programma wassen. Mocht het nou voorkomen dat je niet zo veel was hebt, of dat je echt geen zin hebt om je was uit te zoeken, kun je altijd nog kiezen voor een gemengd wasprogramma op een lage temperatuur. Doe dit echter niet met delicate stoffen als wol en zijde! Deze moet je wel echt apart wassen.

  1. Katoenprogramma

De meeste keukendoekjes, handdoeken en kledingstukken zijn gemaakt van katoen, deze kun je dus wassen met het katoenprogramma. Dingen als beddengoed, keukendoekjes, handdoeken en katoenen ondergoed kun je prima wassen op 60 graden. Broeken en shirts moet je een stukje kouder wassen, houd hierbij 30 of 40 graden aan. Katoen kan ook worden gecentrifugeerd, dit kun je prima doen op 1400 of 1600 toeren. Het centrifugeren van je was zorgt ervoor dat al het water eruit geduwd wordt, zo droogt je was dus een stuk sneller.

 

  1. Wol, fijne was of delicaat programma

Het fijne was of wol programma is voor delicate stoffen als wol, zijde of viscose. Je kleding wordt hierbij op een lagere temperatuur gewassen en het wordt niet zo hard gecentrifugeerd. Als je delicate kleding hebt waar je echt zuinig op bent, is het veiliger om deze met de hand in een sopje te wassen. Zo weet je zeker dat de wasmachine je kledingstuk niet per ongeluk kan verpesten.

 

  1. Gemengd programma

Het gemengde programma (of mix programma) is geschikt voor een mix van katoenen kleding en synthetische kleding. Dit wasprogramma is ontworpen voor een halfvolle trommel en gaat vaak tot 60 graden. Echter kun je hem voor kleding beter terugzetten naar 30 graden. Het gemengde wasprogramma centrifugeert minder hard dan het katoen programma, dus je was zal ietsjes natter uit de trommel komen.

 

  1. Synthetisch of anti-kreuk programma

Het synthetisch programma is ontworpen voor synthetische stoffen als polyester. Het programma duurt vaak wat langer en de trommel centrifugeert ook bij dit programma wat minder hard. Als je wasmachine een stoomfunctie heeft wordt deze vaak bij dit programma gebruikt, zo kreuken je kleren minder wanneer je ze eruit haalt. Ook synthetische kleding kan het beste op 30 graden gewassen worden.

 

  1. Programma’s voor jeans, dons, sport, overhemden etc.

Veel wasmachines hebben ook nog een aantal wasprogramma’s voor bepaalde soorten kleding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jeans of sportkleding. Deze programma’s spreken voor zich, het jeans programma gebruik je uiteraard wanneer je veel spijkerbroeken wilt wassen.

 

Naast deze programma’s zijn er veel wasmachines met nog extra opties. Een van deze opties zou kunnen zijn het eco-programma. Als je hiermee wast is je machine iets langer bezig, maar je bespaart wel water en energie. Verder kun je ook snel wassen met een kort programma. Dit is heel handig voor wanneer je een bepaald kledingstuk aan wilt, maar het toch vies blijkt te zijn. Je kun de trommel halfvol gooien met nog wat extra kledingstukken die je wellicht in de was hebt liggen en je kunt het programma aanzetten. Een kort wasprogramma is wel minder energiezuinig dan een standaard wasprogramma, dit komt doordat de wasmachine harder moet werken om ervoor te zorgen dat alles sneller schoon wordt.

 

Wasmachine huren

Bij Skala.nl bieden wij wasmachines aan die je kunt huren. Als je ervoor kiest om een wasmachine te huren bij Skala.nl, heb je een A-merk wasmachine in huis, zonder extra kosten of verrassingen. Ook krijg je 100% servicegarantie, voor een klein bedrag per maand! Wacht dus niet te lang en ga vandaag nog een wasmachine huren! Zo was je zonder zorg én goedkoper! 

Hierdoor kun je bij Skala zorgeloos witgoed huren.

 

5 producten(en)