Je koelkast schoonmaken? Dit is DE manier!

Je koelkast schoonmaken? Dit is DE manier!

Op 15 november is het de nationale ‘Maak je koelkast schoon’ dag! Hoe maak je een koelkast schoon? Wij geven je een aantal tips.

 

Het is belangrijk om je koelkast regelmatig schoon te maken. Eens in de 3 maanden. Zo behoud je voedselveiligheid en verbeter je het energieverbruik!

7 tips om je koelkast schoon te maken

 1. Zorg voor weinig voorraad in de koelkast

Om je koelkast voor te bereiden voor de schoonmaak moet je zorgen dat je weinig etenswaren in de koelkast hebt.

 1. Haal de koelkast leeg en zet deze uit

De boodschappen die je nog in je koelkast hebt kan je in een koeltas met koelelementen stoppen (of je hebt een hele vriendelijke buurman waarvan je de koelkast mag gebruiken). Zet je koelkast uit.

 1. Haal het stof weg

Staat de koelkast vrijstaand? Trek dan even de koelkast een klein beetje naar voren of opzij. Stofzuig even al het stof onder de koelkast en aan de achterkant op de condensor (dat zwarte traliewerk).

 1. Ontdooi het vriesvak

Heb je een koelkast met vriesvak aan de binnenkant? Laat het deurtje daarvan een tijdje open staan totdat het ijs ontdooid is. Je kan het ontdooien versnellen door een pan warm water in het vriesdeel te zetten.

 1. Maak de binnenkant schoon

Vervolgens is het tijd om de binnekant schoon te maken. Haal alle losse onderdelen, zoals deurvakken en glasplaten, uit de koelkast. Deze maak je gewoon in de wasbak schoon met een beetje warm water en afwasmiddel. De telescooprails kan je afnemen met een vochtige doek.

Een beetje warm water en afwasmiddel of PH-neutraal schoonmaakmiddel en een microvezel doekje doet wonderen voor de binnenzijde.

 1. Maak droog

Na het schoonmaken van het apparaat is het belangrijk om het gehele apparaat af te nemen met een vochtige doek en deze ook weer droogmaken met een droge doek.

 1. Vergeet de buitenkant niet

Voor de buitenkant van de koelkast kan een beetje lauw warm water gebruikt worden in combinatie met pH-neutraal schoonmaakmiddel.

 

Als je klaar bent met het schoonmaken van de binnenkant, buitenkant en de onderdelen, kan elk onderdeel weer in het apparaat worden geplaatst. Na het aanzetten van de koelkast, moet je even wachten tot de koel- en/of vrieskast voldoende koud is. Pas daarna kunnen de levensmiddelen weer teruggeplaatst worden.

Een paar afraders voor het schoonmaken van je koelkast:

 • Geen azijn: dit is zuur en kan de kunststof delen aantasten
 • Hetzelfde geldt voor schuursponsjes, schuurmiddelen, Cif en andere agressieve schoonmaakmiddelen. Deze dus ook niet gebruiken.
 • Geen stoomreiniger
 • Geen geconcentreerde schoonmaakmiddelen
 • Het typeplaatje op de linker binnenwand mag niet verwijderd of beschadigd worden.
 • Zorg ervoor dat er geen schoonmaakwater in het afvoergootje, ventilatierooster of bij de elektronica komt.

Veel succes en plezier met het schoonmaken van je koelkast! Ben je nog op zoek naar een koelkast? Bij Skala.nl hebben we een groot assortiment voor jou en kan je gemakkelijk een koelkast huren of kies om de populairdere koelvriescombinaties te huren!