Onderhoudstips voor jouw fornuis!

Onderhoudstips voor jouw fornuis!

Een fornuis is een onmisbaar apparaat in jouw keuken, want hoe maak je anders je eten klaar? Om dagelijks te kunnen genieten van een vers gekookte maaltijd moet je jouw fornuis goed onderhouden. Daarom gaan wij jou in deze blog aan de hand van een aantal onderhoudstips vertellen, hoe je jouw fornuis moet onderhouden.

2 typen fornuizen

Bij Skala.nl heb je de keuze uit 2 typen fornuizen. Wij verhuren namelijk inductiefornuizen en gasfornuizen. Gasfornuizen moeten op een andere manier onderhouden worden als inductiefornuizen. Daarom gaan wij voor beide typen fornuizen uitleggen hoe je deze moet onderhouden.

Gasfornuis schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je gasfornuis lang meegaat en het goed blijft doen is het belangrijk dat je deze goed schoon houdt. Het schoonmaken van een gasfornuis doe je als volgt:

  1. Laat eerst het fornuis afkoelen, hiermee voorkom je dat je doek vast brand aan het fornuis en vermijd je bovendien de kans op brandwonden.
  2. Maak bij het schoonmaken nooit gebruik van een schuurspons. Hiermee voorkom je beschadigingen aan de onderdelen van jouw fornuis. Plaats daarnaast nooit losse onderdelen van het fornuis in de vaatwasser. Tenzij de gebruiksaanwijzing aangeeft dat dit wel mogelijk is.
  3. Pak daarna de pan dragers (de rekken waar je jouw pannen op zet als je gaat koken) en neem deze af met een microvezeldoek met zeepsop.
  4. Verwijder daarna gemorste vloeistoffen en etensresten. Door dit meteen te doen na het koken voorkom je dat de etensresten en vloeistoffen aankoeken.
  5. Vervolgens is het belangrijk dat de openingen en gleuven van de pitten goed schoon zijn. Dit zorgt namelijk voor de juiste vlam. Hiervoor maak je de onderdelen van de pitten net zoals de pan dragers schoon met zeepsop.
  6. Als laatste plaats je alle onderdelen terug op zijn plek. LET OP: Zorg ervoor dat alle onderdelen goed droog zijn, als deze namelijk nog vochtig zijn kan dit bij de volgende kookbeurt tot beschadigingen lijden.

Inductiefornuis schoonmaken

Ook voor een inductiefornuis geldt dat je deze goed schoon moet houden om ervoor te zorgen dat deze lang meegaat. Een inductiefornuis kan je in tegenstelling tot een gasfornuis veel makkelijker schoonmaken.

Een inductiefornuis maak je nadat de kookplaat is afgekoeld schoon door de kookplaat af te nemen met een microvezeldoekje met wat warm water. Dit kan eventueel met behulp van een beetje afwasmiddel. Net zoals bij een gasfornuis geldt ook voor een inductiefornuis dat je etensresten en vloeistoffen zo snel mogelijk moet verwijderen om te voorkomen dat deze aankoeken. Als laatste maak je om strepen te voorkomen de kookplaat droog met een schone doek.

Overige onderhoudstips voor inductiefornuis

  • Zorg dat er altijd luchtaanvoer en luchtafvoer is, dit voorkomt namelijk oververhitting van de kookplaat.
  • Gebruik alleen pannen waar de volledige onderkant magnetisch van is.

Fornuis huren bij Skala.nl

Ben jij op zoek naar een nieuw gasfornuis of inductiefornuis voor een lage prijs per maand, dan ben je bij Skala.nl aan het goede adres. Bij Skala.nl kan je een fornuis huren van onder andere de topmerken Bosch en Etna voor een prijs per maand. Bovendien wordt het fornuis gratis bij je thuisbezorgd en geïnstalleerd door onze monteur en mocht het fornuis kapotgaan dan zijn de reparatiekosten of vervangingskosten voor Skala.nl. Daarnaast biedt Skala.nl jou de mogelijkheid om jouw fornuis al na 3 jaar om te ruilen tegen een nieuwer model. Zo ben jij altijd verzekerd van een goedwerkend fornuis.

Nieuwsgierig geraakt? Bekijk dan ons huurassortiment van fornuizen.