Wat is een VPN en wat kan je er mee?

Wat is een VPN en wat kan je er mee?

Wellicht heb je al eens van een VPN gehoord. Steeds meer mensen beginnen er enigszins bekend mee te raken, maar wat is nu precies een VPN en wat kan je ermee? Hieronder leggen we je op simpele wijze uit wat het is en hoe je het gebruikt.

Wat kan je met een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Met een VPN kan je jouw internetverkeer, met een beveiligde verbinding, omleiden via een server van de VPN-provider. Vaak hebben VPN-providers honderden of zelfs duizenden servers over de hele wereld waar je uit kan kiezen. Dan loopt jou internetverkeer vanaf dat moment via de desbetreffende VPN-server.

Wat zijn de voordelen en toepassingen precies?

  • De VPN-verbinding versleutelt je dataverkeer, waardoor je veiliger gebruik kan maken van publieke wifi-netwerken. Zelf merk je hier niets van, maar het wordt door de versleuteling voor hackers een stuk moeilijker om je data te onderscheppen. Ook kunnen jouw internetprovider en de beheerder van het wifi-netwerk niet meer zo makkelijk zien wat jij op internet doet.
  • Een VPN geeft je meer privacy online, omdat je het internet op gaat met het IP-adres van de VPN-server. Jouw eigen IP-adres is daarbij niet langer zichtbaar voor de sites die je bezoekt. Normaal gesproken kan jouw internetgedrag direct aan jou gelinkt worden door je IP-adres, maar de VPN-verbinding steekt hier een stokje voor.
  • Door je internetverkeer om te leiden via een VPN-server in een ander land, kan je het internet op alsof je in dat land bent. Hiermee kan je gemakkelijk en snel websites, social media en streamingdiensten unblocken die normaal gesproken niet werken op jouw eigen locatie. Het zal je namelijk verbazen hoeveel websites en diensten gebonden zijn aan specifieke regio's (NOS-streams werken bijvoorbeeld vaak niet buiten Nederland). Een VPN is heel handig om in het buitenland toegang te krijgen tot Nederlandse content, maar ook om vanuit Nederland toegang te krijgen tot buitenlandse content. Er zijn bijvoorbeeld gratis, legale buitenlandse F1-streams die alleen werken in een specifiek land. Normaal gesproken kan je deze gratis F1-streams niet bekijken vanuit Nederland, maar door de juiste VPN-server te selecteren kan je ook als Nederlander gewoon de desbetreffende gratis F1-stream kijken.

Meer info over VPN én andere cybersecurity tools vind je bij VPNGids.nl. Op deze pagina vind je ook een mooie video-animatie over VPN.

Hoe gebruik en activeer je VPN?

Om gebruik te maken van VPN moet je een abonnement afsluiten bij een VPN-aanbieder. Doorgaans kost dat zo’n 4 tot 15 euro per maand, afhankelijk van de aanbieder en looptijd van het abonnement. Bij Skala vinden we het belangrijk dat onze klanten veilig en vrij het internet op kunnen. Ook geïnteresseerd in een mooie laptop, met een goede antivirus én VPN-verbinding inbegrepen? Bekijk dan onze lease laptopdeals.

 

4 producten(en)