HELP, mijn laptop start niet op

Een laptop die niet meer op start kan verschillende oorzaken hebben, daarom lees je hier wat deze oorzaken kunnen zijn en hoe je dit probleem zelf kan oplossen.

 1. De batterij van je laptop is leeg

Met een lege batterij zal je laptop niet kunnen opstarten. Sluit daarom altijd eerst de oplader aan en check of het oplaadlampje gaat branden. Als het lampje namelijk niet brandt, dan betekent dit dat je laptop niet op laadt. Ook dit probleem kan je zelf oplossen, lees daarvoor onze blog “Waarom laadt mijn laptop niet meer op”. Als het lampje wel brandt en de laptop wilt nog niet opstarten, dan kan je ieder geval uitsluiten dat dit veroorzaakt zal worden door een lege accu.

 1. Het beeldscherm van je laptop is kapot

Als het scherm van je laptop bij het opstarten zwart blijft, maar andere lampjes zoals die van het opladen wel branden dan zou je beeldscherm kapot kunnen zijn. Om dit te checken kan je jouw laptop meestal met behulp van een HDMI kabel het beste aansluiten op een ander los scherm. Als je op het losse scherm wel beeld krijgt, dan betekent dit dat inderdaad het beeldscherm van je laptop kapot is. Hiervoor zal je dan je laptop moeten laten repareren.

 1. Je laptop is oververhit

In jouw laptop zit een beveiligingssysteem dat ervoor zorgt dat je laptop uitschakelt als deze oververhit raakt. Mocht je laptop dus erg warm aanvoelen laat hem dan eerst volledig afkoelen. Als je laptop volledig afgekoeld is en oververhitting het probleem was dan zal de laptop nu weer op moeten starten.

 1. Er is een klein probleem in de systemen van je laptop

Kleine problemen die ervoor zorgen dat je laptop niet meer opstart kunnen soms ook verholpen worden door een soft reset uit te voeren. Om dit te doen houd je de aan/uit knop 30 seconden lang ingedrukt, hierna zal de laptop weer opnieuw opstarten en zou de laptop weer moeten werken als het inderdaad een klein probleem was.

 1. Er is een probleem in de sturing- of opstartprogramma’s van je laptop

Om deze problemen op te lossen moet je de laptop opstarten in veilige modus. Hiervoor volg je de volgende stappen:

 • Houd de aan/uit knop 10 seconden ingedrukt, hierdoor schakelt de laptop uit.
 • Druk de aan/uit knop weer in om de laptop op te starten.
 • Als het Windows op het scherm zichtbaar wordt, houd je de aan/uit knop weer 10 seconden in om de laptop nogmaals uit te schakelen.
 • Druk vervolgens wederom op de aan/uit knop om de laptop weer op te starten.
 • Houd daarna de aan/uit knop nogmaals 10 seconden ingedrukt als het Windows scherm wederom zichtbaar wordt op het scherm
 • Druk dan voor de laatste keer de aan/uit knop in om de laptop op te starten. Hierbij laad je jouw laptop helemaal op starten en schakelt deze als goed is over naar winRE.
 • Om nu in de veilige modus te komen kies je voor “problemen oplossen”, vervolgens kies je daarna voor “geavanceerde opties”, daarna voor “opstartinstellingen” en dan voor “opnieuw opstarten”
 • Als de laptop dan weer opnieuw opgestart is kies je voor de 5e optie, hierdoor kom je in de veilige modus.

Als je laptop nu wel volledig opstart dan is het verstandig om Windows opnieuw te installeren. Dit doe je als volgt:

 • Klik linksonder op het Windows logo en klik op het tandwiel symbool waar “instellingen” bij vermeld staat.
 • Klik op bijwerken en beveiliging en kies vervolgens voor “systeemherstel” en druk op “aan de slag”.
 • Maak daarna de keuze of je bestanden wilt behouden of verwijderen. De beste optie is om alles te wissen. TIP, maak wel altijd van tevoren een back-up.
 • Start daarna de laptop opnieuw op, hiermee zou de laptop ook meteen uit de veilige modus moeten gaan.

Een laptop leasen bij Skala.nl

Bij Skala.nl snappen we dat de aanschaf van een nieuwe laptop een grote investering is. Ook als een laptop kapot gaat heb je te maken met reparatiekosten en kosten voor onderdelen. Wil je zekerheid en geen gedoe? Dan kan je bij Skala.nl een laptop huren van onder andere de topmerken AcerAsus en Microsoft. Jouw nieuwe laptop wordt dan gratis bij jou thuisbezorgd en geïnstalleerd door onze monteur. Daarnaast biedt Skala.nl jou de mogelijkheid om jouw laptop na 3/5 deel van de looptijd om te ruilen tegen een nieuw model.

Heb je nog vragen over welke laptop het beste bij jou past? Bekijk dan gerust ons aankoopadvies van laptops of neem contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

 

5 producten(en)