Hoe geld besparen? 5 bespaartips waar je niet direct aan denkt

Hoe geld besparen? 5 bespaartips waar je niet direct aan denkt

Wil je aan het eind van de maand meer geld overhouden en niet meer krap bij kas zitten? Er zijn heel veel verschillende manieren om geld te besparen. Wij hebben 5 bespaartips op een rijtje gezet waar je niet direct aan denkt.

Bespaartip 1: vergelijken

Het vergelijken van prijzen is een van de beste manieren om jaarlijks, maandelijks en zelfs wekelijks geld te besparen. Kijk eens naar de maandelijkse en jaarlijkse kosten zoals je energie, mobiele abonnement, zorgverzekering etc. Deze kun je vaak elders goedkoper krijgen, dus kijk kritisch naar de verschillen in prijs. Daarnaast kun je ook wekelijks geld besparen door te kijken bij welke supermarkt je jouw wekelijkse boodschappen het goedkoopst haalt. Per week kan het verschillen welke supermarkt het voordeligst is. Houd hiervoor folders en reclames in de gaten!

Bespaartip 2: hoeveel kost jouw rijstijl?

Je hebt het niet direct in de gaten, maar je rijstijl heeft invloed op je kosten. Een rustige rijstijl zorgt ervoor dat je auto zuiniger rijdt. Een rustige rijstijl houd in dat je niet harder rijdt dan toegestaan, op tijd doorschakelt en altijd in een zo hoog mogelijk versnelling rijdt. Ook binnendoor rijden is vaak minder zuinig dan snelwegen omdat je veel moet optrekken en remmen. Probeer dus waar mogelijk de snelweg (of nog beter: de fiets) te nemen.

Bespaartip 3: apparatuur huren

Een derde manier hoe geld te besparen: apparatuur huren. Huren is niet de meest voor de hand liggende manier van geld besparen, maar als je erbij nadenkt huur je al meer dan je denkt. Denk maar eens aan je smartphone met abonnement. Ook leaseauto’s en huizen worden veel verhuurd. Alledaagse producten zoals een televisie, bed of wasmachine kunnen op korte termijn een dure investering zijn. Dus waarom geen apparatuur huren? Je hoeft dan niet lang te sparen en kunt deze week bijvoorbeeld al een gloednieuwe televisie in huis hebben! Handig als je even krap bij kas zit of die onvoorziene uitgaven de pan uit rijzen.

Bespaartip 4: vakantiebestemming

Een vakantie kost vaak veel geld. Maar als je toch van plan bent om te sparen voor een mooie welverdiende vakantie, dan is het handig om te kijken naar bestemmingen die minder populair zijn. Voor de hand liggende en populaire vakantiebestemmingen zijn onder andere Frankrijk, Spanje en Italië. Maar een net zo mooie vakantie heb je ook in landen zoals Tsjechië en Hongarije. Het verblijf, eten en activiteiten zijn vaak vele malen goedkoper dan de populaire bestemmingen en de landen zijn nog eens prachtig ook.

Bespaartip 5: bespaar op je levensstijl (met mate)

Wat voor de hand ligt, maar waar je niet snel over nadenkt (of over na wil denken) is hoeveel geld het je eigenlijk bespaart als je stopt met slechte gewoontes. Denk aan gewoontes zoals roken, drinken en drugs, maar ook maaltijden zoals fastfood, magnetronmaaltijden en pizza’s. Individueel gaat het om kleine bedragen zoals 3 euro voor een pizza of een tientje voor een kratje bier. Maar als je al die kleine bedragen bij elkaar optelt kom je meestal wel uit op een hoog bedrag dat je betaalt voor dingen die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Een mooie kans om te besparen dus. Sla er echter niet in door. Want een beetje genieten moet kunnen toch?

Meer tips om geld te besparen?

Tot zover onze tips hoe jij geld kunt besparen. Meer handige tips of bespaartips lezen? Bekijk dan ook het Skala blog.