Dé 5 tips om goedkoper te wassen

Dé 5 tips om goedkoper te wassen

Wassen is niet alleen een saaie klus waar eigenlijk iedereen tegenop kijkt, het kost ook nog eens geld. Je kunt wassen nét dat beetje leuker maken door het goedkoper te maken. Want geld overhouden voor de leukere dingen in het leven willen we allemaal wel. Daarom geven wij je dé 5 tips om wassen goedkoper (en dus ook leuker) te maken.

Tip 1: Kies de juiste wasmachine

Goedkoop wasssen begint bij de basis: de juiste wasmachine. Kijk daarom goed naar het energielabel van de wasmachine, zo kan je berekenen hoeveel je per wasbeurt ongeveer kwijt bent. Vergeet ook de kosten voor de aanschaf en het onderhoud van de wasmachine niet: ook deze moet je uiteindelijk doorberekenen in de prijs per was.

Tip 2: Spaar je was op

Zet de wasmachine niet aan voor een paar kledingstukken! Op het moment dat je twee maal per week wast met een volle trommel bespaar je al € 10 tot € 30 per jaar ten opzichte van vier maal een halve trommel. Tel uit je winst! Let op: je mag een wastrommel ook weer niet te vol stoppen. Een wastrommel is perfect gevuld wanneer je hand nog tussen het wasgoed en de trommelwand past.

Tip 3: Was op een lage temperatuur

Hoe warmer je wast, hoe hoger de kosten. Het goede nieuws? Om de was schoon te krijgen hoef je niet per se heel warm te wassen. Een wasje op 60°C kost bijna 2 keer zoveel als een wasje op 40°C. Nog lagere temperaturen kunnen ook prima werken. Met een programma op 20°C verwijder je bijvoorbeeld geurtjes en stof. Bij een programma van 30°C of 40°C verwijder je bijna alle vlekken. Alleen kleding waarbij hygiëne heel belangrijk is, bijvoorbeeld als je buikgriep hebt, moet je op 60°C wassen.

Tip 4: Drogen van de was? de ouderwetse waslijn

Je was laten drogen op een waslijn is een prima methode en bespaart een hoop geld. Het kost natuurlijk wel ietsje meer tijd en ruimte, maar ach, wie heeft er nu last van een wasrekje op de zolderkamer of die sportkamer die je eigenlijk toch nooit gebruikt? Zet een goed centrifugeprogramma aan en de was is sneller droog!

Tip 5: Benut alle programma’s

De meeste nieuwe wasmachines hebben een ecoprogramma in het systeem zitten. Met zo’n programma was je op een lagere temperatuur en dus verbruik je minder. Dit kan oplopen top 25 cent per wasbeurt. De ecoprogramma’s verbruiken minder stroom en water, maar kosten vaak dubbel zo veel tijd dan een normaal programma. Extra voordeel: de was wordt vaak nog mooier met een ecoprogramma dan in het normale wasprogramma. 

Met deze tips ga je geld overhouden om leukere dingen mee te doen dan wassen! Meer van deze handige tips lezen? Dat kan op ons Skala blog.

Goedkoop wassen begint natuurlijk bij een goede wasmachine. Klik hier om ons aanbod van wasmachines te bekijken.