Een georganiseerde koelkast = minder voedselverspilling

Een georganiseerde koelkast = minder voedselverspilling

Een goed georganiseerde koelkast is niet alleen fijn om naar te kijken, maar ook belangrijk om je voedsel vers te houden en verspilling te verminderen. Of je nu een nieuwe koelkast hebt of je huidige beter wilt gebruiken, een goede indeling kan wonderen verrichten. Wil je er zeker van zijn dat je het maximale haalt uit de beschikbare ruimte? Dan hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet:

1. Begin met een schoonmaak

Een schone koelkast is onmisbaar voor voedselveiligheid en om de levensduur van je eten te verlengen. Haal alle producten uit de koelkast, controleer alles op datum en maak de binnenkant van de koelkast schoon met schoonmaakmiddel en warm water. Zorg ervoor dat je ook de planken en lades meeneemt. Dit is niet alleen hygiënisch, maar het maakt ook het opnieuw indelen makkelijker.

2. Maak optimaal gebruik van temperatuurzones

De koelkast heeft verschillende temperatuurzones, van koudere gebieden achteraan de koelkast tot iets warmere delen aan de voorkant. Zorg ervoor dat je items die snel bederven zoals zuivelproducten, vlees en vis achterin en onderin plaatst, waar de temperatuur het laagst is. Plaats groenten en fruit in de groentelade, waar de luchtvochtigheid meestal hoger is en de producten het langst vers blijven.

3. Organiseer op basis van gebruik

Richt de planken in de koelkast zo in dat de items die je het vaakst gebruikt gemakkelijk te pakken zijn. Bewaar bijvoorbeeld drankjes en snacks op ooghoogte, terwijl minder vaak gebruikte items zoals sauzen op de bovenste planken kunnen worden neergezet.

4. Gebruik bakjes en manden

Het gebruik van bakjes en manden is een geweldige manier om vergelijkbare items bij elkaar te houden en de ruimte efficiënt te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een mand gebruiken voor zuivelproducten, een andere mand voor snacks en een derde mand voor groenten. Door deze items in bakjes te plaatsen, kun je gemakkelijk vinden wat je nodig hebt en voorkom je dat kleine items kwijt raakt in de achterkant of onderkant van de koelkast.

5. Label producten

Om voedselverspilling te verminderen, is het een goed idee om producten te labelen en de data erop te zetten wanneer je ze in de koelkast plaatst. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheid van je etenswaren en zorgt ervoor dat je alles op tijd gebruikt voordat het bederft.

6. Minimaliseer luchtstromen

Een goede luchtcirculatie is super belangrijk voor het behoud van de versheid van voedsel in de koelkast. Zorg ervoor dat je de ruimte gelijkmatig verdeelt en laat wat ruimte tussen producten in de koelkast voor de beste luchtcirculatie. Dit voorkomt ook dat sommige delen van de koelkast warmer worden dan andere.

7. Denk aan voedselveiligheid

Bewaar rauw vlees altijd onderaan in de koelkast om ervoor te zorgen dat er geen sap of andere vloeibare stoffen op ander voedsel druppelt en kruisbesmetting veroorzaakt. Zorg er ook voor dat producten die snel bederven zoals zuivelproducten en eieren op de juiste temperatuur worden bewaard om dit te voorkomen.

 

Met deze tips ben je goed op weg naar een optimaal georganiseerde koelkast die niet alleen je voedsel vers houdt, maar ook de efficiëntie van je keuken verbetert!

 

Koelkast huren?

Wij snappen dat een koelkast kopen een grote investering is, maar gelukkig heeft Skala.nl hiervoor de oplossing bedacht. Je kan namelijk tegen een lage prijs per maand bij Skala.nl een koelkast huren van topmerken zoals Bosch en Liebherr. Bovendien wordt de koelkast gratis bij jou thuisbezorgd en geïnstalleerd door onze monteurs en mocht de koelkast kapotgaan dan zijn de reparatiekosten voor Skala.nl. Nieuwsgierig geraakt? Bekijk dan ons huuraanbod aan koelkasten.

 

4 producten(en)