Energie besparen in huis

Energie besparen in huis

Hoeveel apparaten heb jij in huis staan die energie gebruiken? Een gemiddeld huishouden staat er vol mee. Van een elektrische tandenborstel tot een droger en van een laptop tot een koffiezetapparaat. We zetten in deze blogs enkele handige tips op een rijtje, voor energie besparen in huis.

Energie besparen advies: verlichting

We beginnen met de verlichting in huis. Vervang al je oude gloeilampen door LED-lampen. Wanneer je uitgaat van 10 lampen, zijn de stroomkosten voor gloeilampen ongeveer 145 euro per jaar, voor LED-lampen maar 15 euro per jaar. Een flink verschil, de investering in slimme verlichting is dus zeker de moeite waard.

Energie besparen in huis: elektronica Energie besparen huis

Laptops, telefoons, computers, tablets en televisies. Je huis staat vol met deze spullen! Energie besparen doe je zo:

  • Zet apparaten zoals een televisie altijd uit, niet op stand-by.
  • Laat apparaten zoals een laptop niet continu opladen aan een lader. Zo gebruik je meer stroom dan nodig en dit is ook niet goed voor de accu.
  • Haal laders uit het stopcontact wanneer je deze niet gebruikt, zoals bijvoorbeeld van telefoons. Zelfs wanneer een telefoon niet aangesloten is verbruikt een lader stroom.
  • Denk ook na over de soort elektronica in huis. Zo is een kleinere televisie zuiniger en is een laptop een zuinigere keuze dan een desktop.
  • Maak gebruik van ‘slimme’ apparaten die met apps werken. Zo kan je direct het energieverbruik inzien, maar ook aangeven wanneer een apparaat niet aan hoeft te staan.

Energie besparen: huishoudelijke apparaten

Een huis staat daarnaast vol met huishoudelijke apparaten. Denk aan een koelkast, vaatwasser, waterkoker, koffiezetapparaat, oven, magnetron en nog veel meer. Ook hier kan je flink wat energie besparen. We zetten onze tips om energie te besparen op een rijtje:

  • Apparaten die stand-by staan verbruiken nog steeds stroom. Voorkom dit door appraten helemaal uit te zetten, zo bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar.
  • Koop of lease een zuinige koelkast. Zo gebruikt een nieuwe A+++ koelkast nog maar ongeveer 150 kWh per jaar, een oude koelkast verbruikt ongeveer 350 kWh per jaar. Kijk dus goed naar het energielabel van je apparaten!
  • Voorkom energieverlies tijdens het koken, door een deksel op de pan te laten. Kies daarnaast bij het koken altijd voor een pit die bij de pan past en niet standaard de grootste.

Wil je nog meer besparen? Bekijk dan onze producten met speciale acieprijzen!

Bekijk onze actuele acties→