Hoe werkt een vaatwasser?

Hoe werkt een vaatwasser?

Een vaatwasser is één van die apparaten die ons dagelijks leven een stuk eenvoudiger maken. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe zo’n machine eigenlijk werkt? In deze blog nemen we je mee achter de schermen van de vaatwasser en leggen we uit hoe hij jouw vieze borden en glazen weer brandschoon krijgt.

1.    Het begint met water

De werking van een vaatwasser begint met water. Zodra je de machine aanzet, vult hij zichzelf met bepaalde hoeveelheid water. Dit gebeurt meestal via een inlaatklep die verbonden is met je waterleiding. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gebruikt een vaatwasser maar een paar liter water per cyclus, dit is eigenlijk veel minder dan wanneer je met de hand afwast.

2.    Verwarming van het water

Het water dat de vaatwasser binnenkomt, wordt vervolgens verwarmd tot de juiste temperatuur. De meeste vaatwassers hebben een verwarmingselement dat ervoor zorgt dat het water warm genoeg is om vet en vuil effectief te verwijderen. Voor de meeste programma’s ligt de temperatuur tussen de 50 en 70 graden Celsius.

3.    Het toevoegen van vaatwastabletten

Zodra het water op temperatuur is, wordt het tijd om schoonmaakmiddel toe te voegen. Dit kan in de vorm van een vaatwastablet, poeder of vloeibaar afwasmiddel. De vaatwasser zorgt ervoor dat het schoonmaakmiddel op het juiste moment in de wascyclus wordt toegevoegd.

4.    De sproeiarmen doen het werk

Nu begint het echte schoonmaakwerk. De sproeiarmen in de vaatwasser draaien rond en spuiten het warme, met schoonmaakmiddel vermengde water met hoge druk op de vaat. Dit helpt om voedselresten en vet los te maken van de borden, glazen, bestek en pannen. De sproeiarmen zijn zo ontworpen dat ze elk hoekje van de vaatwasser bereiken.

5.    Filters en afvoer

Tijdens het schoonmaken worden voedselresten en ander vuil uit het water gefilterd. Dit gebeurt via een filter onderin de vaatwasser. Het vuile water wordt vervolgens afgevoerd via een pomp en een afvoerslang.

6.    Spoelen en drogen

Na de schoonmaakcyclus volgt een spoelcyclus. Hierbij wordt schoon water gebruikt om resten van schoonmaakmiddel en vuil weg te spoelen. Daarna begint de droogfase. Veel vaatwassers gebruiken hete lucht of restwarmte om de vaat te drogen, zodat alles klaar is om weer in de kast te zetten.

Hoe kies je het juiste programma?

De meeste vaatwassers hebben verschillende programma's die je kunt kiezen, afhankelijk van hoe vuil de vaat is. Een intensief programma is bijvoorbeeld ideaal voor erg vuile pannen, terwijl een eco-programma minder energie en water verbruikt voor licht vervuilde vaat.

Onderhoud van je vaatwasser

Om ervoor te zorgen dat je vaatwasser optimaal blijft werken, is regelmatig onderhoud belangrijk. Reinig de filters, controleer de sproeiarmen en gebruik eens in de zoveel tijd een speciale vaatwasserreiniger om kalkaanslag en vet te verwijderen.

Waarom een vaatwasser onmisbaar is

Een vaatwasser is een slimme en efficiënte machine die gebruikmaakt van water, warmte en schoonmaakmiddel om jouw vaat perfect schoon te maken. Met de juiste zorg en het juiste gebruik kan een vaatwasser jarenlang meegaan en blijft jouw keuken altijd netjes.

Vaatwasser huren bij Skala

Bij Skala begrijpen we dat je graag de beste merken in huis wilt hebben, maar dat dit in een keer betalen soms lastig kan zijn. Bij Skala kun je voor een klein maandelijks bedrag de beste apparaten in huis halen. Met merken als Bosch en Etna in ons assortiment is er voor ieder wat wils. Je kunt gemakkelijk op de website een aanvraag doen. Na je aanvraag nemen wij contact met je op en lopen wij samen met je de aanvraag door, indien nodig kunnen wij de bestelling nog aanpassen zodat het perfect bij je wensen aansluit. Bij Skala heb je geen verborgen kosten, geen addertjes onder het gras en geen problemen! Klik hier om meer te lezen over onze service. Ervaar het gemak van huren bij Skala en doe nu je aanvraag!