Hoelang gaat een koelkast mee?

Hoelang gaat een koelkast mee?

Een koelkast is een van de belangrijkste apparaten in jouw huishouden, want dit huishoudelijke apparaat zorgt ervoor dat producten die gekoeld bewaard moeten worden langer houdbaar blijven. In deze blog gaan we daarom speciaal voor jou de vraag beantwoorden over hoelang een koelkast meegaat.

Levensduur koelkast

De gemiddelde levensduur van een koelkast is ongeveer 10 jaar. Hoelang jouw koelkast daadwerkelijk meegaat is onder andere afhankelijk van de manier waarop de koelkast gebouwd is. Een goedkopere koelkast gaat minder lang mee, omdat deze dus van een mindere bouwkwaliteit is als een duurdere koelkast. Bovendien zijn duurdere koelkasten veel zuiniger in het energieverbruik dan een goedkopere variant.

Wat kan ik zelf doen om de levensduur van mijn koelkast te verlengen?

De levensduur van een koelkast wordt natuurlijk niet alleen maar beïnvloed door de manier waarop deze gebouwd is. Jij als eigenaar van de koelkast kan de levensduur van de koelkast ook positief beïnvloeden. Daarom hebben wij hieronder 4 handige tips voor jou op een rijtje gezet die jij kan uitvoeren om ervoor te zorgen dat jouw koelkast langer meegaat.

Tip 1. Houd de condensorspoelen stof vrij. De condensorspoelen zijn de buizen die achter op de koelkast bevestigd zitten. Het is belangrijk dat de condensorspoelen goed onderhouden worden, omdat deze een belangrijke rol spelen bij het regelen van temperatuur van de koelkast. Voor het schoonmaken van deze onderdelen kan je het beste jouw stofzuiger gebruiken. LET OP haal voordat je gaat schoonmaken eerst de stekker uit het stopcontact.

Tip 2. Zet je koelkast niet in warme ruimtes. Doe je dit wel dan moet de koelkast extra hard werken om ervoor te zorgen dat hij koel blijft. Let dus bij de plaatsing van de koelkast goed op dat je deze niet vlak bij een kachel plaatst of op een plek waar het in de zomer erg warm wordt.

Tip 3. Vul je koelkast goed. Zoals al eerder besproken in de blog over energie slurpende huishoudelijke apparaten is het verstandig om je koelkast goed te vullen. Hiermee zorg je er namelijk voor dat er minder lucht in de koelkast aanwezig is die gekoeld moet worden, dat er weer voor zorgt dat de koelkast minder hard moet werken.

Tip 4. Houdt het afdichtingsrubber van de koelkast goed schoon. Het afdichtingsrubber van de koelkast zorgt er namelijk voor dat de warme lucht buiten de koelkast blijft en de koude lucht binnen de koelkast. Door dit rubber goed schoon te houden zorg je ervoor dat de koelkast goed afgesloten blijft en deze dus niet harder hoeft te werken als nodig is. Daarnaast is het ook belangrijk om in de gaten te houden of er geen scheuren in het afdichtingsrubber zitten. Zie je deze wel zitten dan weet je dat het tijd is om deze te vervangen voor een nieuwe.

Koelkast huren bij Skala.nl

Wij snappen dat een koelkast kopen een grote investering is, maar gelukkig heeft Skala.nl hiervoor de oplossing bedacht. Je kan namelijk tegen een lage prijs per maand bij Skala.nl een koelkast huren van topmerken zoals Bosch en Liebherr. Bovendien wordt de koelkast gratis bij jou thuis bezorgd en geïnstalleerd door onze monteur en mocht de koelkast kapot gaan dan zijn de reparatiekosten voor Skala.nl. Daarnaast biedt Skala.nl jou de mogelijkheid om jouw koelkast na 3/5 deel van de looptijd om te ruilen tegen een nieuwer energiezuiniger model. Het is namelijk fijn dat een koelkast 10 jaar mee kan gaan, maar uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een koelkast van 10 jaar oud 2x zoveel energie verbruikt al een nieuwer apparaat.

Nieuwsgierig geraakt? Bekijk dan ons huuraanbod van koelkasten.