Energie slurpende huishoudelijke apparaten

Energie slurpende huishoudelijke apparaten

Sinds november 2021 zien we in Nederland inflatiecijfers die we niet meer gewend zijn en daarmee ook ruim boven het door de ECB (Europees Centrale Bank) gestelde doel van de 2% liggen. Voor dit hoge inflatiecijfer, dat in maart nog een hoogtepunt behaalde van 9,7% moeten we de oorzaak zoeken bij de stijgende energieprijzen. Energie was namelijk volgens het CBS in maart 157% duurder dan een jaar daarvoor. Met deze hoge prijzen wil je natuurlijk zoveel mogelijk energie besparen, daarom gaan wij jou in deze blog vertellen welke apparaten veel energie verbruiken en wat je er zelf aan kan doen om het energieverbruik van huishoudelijke apparaten te verminderen.

Elektriciteitsverbruik huishoudelijke apparaten

In dit gedeelte van de blog wordt het stroomgebruik van 3 huishoudelijke apparaten besproken, daarnaast wordt bij elk huishoudelijke apparaat tips gegeven om het energie verbruik te verminderen.

Televisie

De hoeveelheid energie die een televisie verbruikt wordt voornamelijk bepaald door de grootte van het scherm. Hoe groter het scherm van de televisie is des te meer energie het verbruikt. In onderstaand overzicht van de consumentenbond is te zien hoeveel energie een 43 inch, 55 inch en 65 inch televisie per jaar verbruikt.

Inchmaat televisie

Energieverbruik per maand in kWh

Kosten in euro’s met de  energieprijs (€ 0,51) in juni 2022 van Essent

43 inch televisie

7.75 kWh

€ 3,95

55 inch televisie

10.08 kWh

€ 5,14

65 inch televisie

12.25 kWh

€ 6,25

Mocht je dus toe zijn aan een nieuwe televisie en is een groot scherm voor jou geen eis, dan is het slim om te kijken naar de kleinere televisies.

Met behulp van deze 2 tips kan je ook met je huidige televisie energie besparen

  1. Stream geen muziek vanaf je televisie
  2. Schakel de eco-stand in

Wasmachine

Een wasmachine verbruikt volgens Milieu Centraal gemiddeld 5% van het totale energieverbruik in een huishouden. Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine kan je om energie te besparen letten op onder andere het energielabel en dat het vulgewicht past bij de grote van jouw huishouden.

Ook tijdens het gebruik van de wasmachine kan je energie besparen, hiervoor hebben wij speciaal voor jou 3 tips samengesteld

  1. Was altijd met een volle trommel. Door te wassen met een volle trommel word je was het beste schoon en was je het zuinigst.
  2. Was niet heter dan nodig is. Hoe hoger de temperatuur is waarmee je wast des te meer het wasje draaien kost. Zitten er geen vlekken in je was dan kan je deze was gerust op 30 graden draaien.
  3. Maak gebruik van het eco-programma. De wasjes die je met het eco-programma draait duren weliswaar langer, maar deze zijn toch zuiniger door de inzet van lagere temperaturen dan die bij een gewone was worden gebruikt.

Koelkast/ koelvriescombinatie

Een koelkast of koelvriescombinatie is ook een apparaat dat onmisbaar is in een huishouden. Bij het energieverbruik van dit huishoudelijke apparaat sta je niet altijd stil. Maar een koelkast verbruikt stiekem ook de nodige energie, daarom de volgende 3 tips om het stroomverbruik van een koelkast/koelvriescombinatie zo laag mogelijk te houden

  1. Zet nooit eten wat je over hebt gehouden warm in de koelkast. Doe je dit wel dan zal jouw koelkast harder moeten gaan werken om dit eten af te laten koelen.
  2. Ontdooi bevroren producten in de koelkast. Dit is precies de omgekeerde situatie van die we zojuist over warm eten bij de eerste tip beschreven. Door bevroren producten te laten ontdooien in de koelkast, hoeft jouw koelkast juist minder hard te werken. Bovendien zorgt dit ervoor dat het product minder snel bederft
  3. Zorg dat je koelkast goed gevuld is. In jouw koelkast zit namelijk ook lucht, als jij veel open ruimte in je koelkast hebt zitten dan wordt deze ruimte op gevuld met warme lucht op het moment dat jij de koelkast opent. Hierdoor moet de koelkast net zoals bij een warme maaltijd harder werken om alles in de koelkast inclusief de lucht koel te krijgen.