Koken op gas of inductie?

Koken op gas of inductie?

Een vraag die misschien wel eens door je hoofd heeft gespookt; wat is nou beter, op gas koken of op inductie koken? In deze blog zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje!

Beleving

Voor de beleving wint gas voor de meeste mensen toch wel van een inductieplaat. Je ziet het vuurtje gaan terwijl je lekker aan het koken bent en veel mensen vinden een gasfornuis er mooier uitzien dan een inductieplaat in de keuken. Als je een wok-gerecht wilt maken gaat dit ook en stuk makkelijker op gas dan op een kookplaat. Wat dan weer bij een inductie kookplaat fijner is, is het makkelijke schoonmaken! Doekje er overheen en klaar. Als je een gas kookplaat hebt zul je om de pitten heen moeten, en moet je ook de pannendragers verwijderen en schoonmaken.

Prijs en verbruik

Bij veel mensen de eerste vraag; is gas of inductie goedkoper? Over het algemeen zijn gasfornuizen goedkoper dan inductieplaten als je kijkt naar de koopprijs. Maar is dit in gebruik ook goedkoper? Hiervoor zullen we eerst het verbruik moeten berekenen. Uit onderzoek blijkt dat een gaskookplaat gemiddeld 37 m3 gas per jaar gebruikt, gerekend voor een gemiddeld huishouden. Met inductie verbruik je jaarlijks gemiddeld 175 kWh aan elektriciteit.

Nu kunnen we gaan kijken wat goedkoper is, hierbij houden we natuurlijk rekening met de hoge gasprijzen van tegenwoordig. We kijken naar de kostprijs van een variabel contract, dit verschilt natuurlijk per contract, maar in oktober 2022 is de gemiddelde gasprijs 3,83 euro per m3 gas (volgens overstappen.nl). Met een snelle berekening kom je zo dus uit op 141,71 euro voor een jaar koken op gas.

Als je elektrisch wilt gaan koken, die prijs ligt gemiddeld op 0,896 euro per kWh (volgens overstappen.nl). Gerekend met deze gemiddelde prijs zou je dan uitkomen op 156,80 euro per jaar om op een elektrische kookplaat te koken. Als je dit vergelijkt met afgelopen augustus is deze prijs flink gestegen, als je namelijk met de cijfers van augustus rekent kom je uit op 117,25 euro.

Door de flink stijgende stroomprijzen kun je in oktober 2022 dus voor de prijs beter op gas koken. Dit scheelt je waarschijnlijk enkele tientjes op jaarbasis. Echter is gas wel een product wat ooit op gaat raken, hierdoor wordt gas steeds meer uit de huishoudens verbannen. Neem dit dus ook zeker mee in je keuze!

Veiligheid

Is gas of inductie veiliger? Als je kleine kinderen in huis hebt, wil je misschien eerder kiezen voor een inductiekookplaat. De kans dat je jezelf hieraan verbrand is namelijk een stuk minder groot. Ook hebben inductiekookplaten vaak een kinderslot, waardoor kinderen (maar bijvoorbeeld ook katten) de kookplaat niet zelf aan kunnen zetten.

Conclusie

Of je op gas of inductie moet koken, ligt dus echt compleet aan jouw persoonlijke voorkeuren. Wat vind jij belangrijk? Maar denk ook aan wat je over een aantal jaar misschien belangrijk vindt. Denk goed na over je keuze bij het uitzoeken van een nieuw fornuis!

Fornuis huren bij Skala.nl

Ben jij op zoek naar een nieuw gasfornuis of inductiefornuis voor een lage prijs per maand, dan ben je bij Skala.nl aan het goede adres. Bij Skala.nl kan je een fornuis huren van onder andere de topmerken Bosch en Etna voor een prijs per maand. Bovendien wordt het fornuis gratis bij je thuisbezorgd en geïnstalleerd door onze monteur en mocht het fornuis kapotgaan dan zijn de reparatiekosten of vervangingskosten voor Skala.nl. Daarnaast biedt Skala.nl jou de mogelijkheid om jouw fornuis al na 3 jaar om te ruilen tegen een nieuwer model. Zo ben jij altijd verzekerd van een goedwerkend fornuis.

Nieuwsgierig geraakt? Bekijk dan ons huurassortiment van fornuizen.

4 producten(en)