Tips voor online veiligheid

Tips voor online veiligheid

Volgens cijfers van het CBS uit 2022, maakte meer dan 25% van de mensen van 15 jaar of ouder zich veel zorgen over online misbruik van bankgegevens en persoonsgegevens. In de snel ontwikkelende digitale wereld is online veiligheid dan ook erg belangrijk. Of je nu persoonlijke informatie deelt, online winkelt of sociale media gebruikt, overal is het belangrijk dat je oplettend bent. In deze blog delen we eenvoudige tips om jouw online wereld veiliger te maken. Ontdek snel hoe je je digitale leven kunt beschermen en geniet van een veilige online ervaring!

Sterke wachtwoorden zijn de sleutel

Het begint allemaal met sterke wachtwoorden. Vermijd eenvoudige combinaties zoals "123456" of "wachtwoord" en kies in plaats daarvan voor moeilijke wachtwoorden met een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Gebruik indien mogelijk een wachtwoordmanager. Dit is een computerprogramma waarin je al je inloggegevens veilig kunt bewaren. Online zijn verschillende wachtwoordmanagers te vinden, denk bijvoorbeeld aan LastPass of Bitwarden.

Software updates

Software-updates zijn natuurlijk bedoeld voor nieuwe functies, maar ze bevatten ook belangrijke beveiligingsopties. Zorg er daarom voor dat je besturingssysteem, antivirussoftware en andere programma's altijd up-to-date zijn.

Bewustwording van phishing-aanvallen

Phishing is een vorm van online fraude die vaak voorkomt. Hierbij proberen aanvallers persoonlijke informatie te stelen door zich voor te doen als betrouwbare bronnen. Wees voorzichtig met verdachte e-mails, klik niet zomaar op links en deel geen gevoelige informatie tenzij je er zeker van bent dat het betrouwbaar is.

Beheer van Sociale Media

Sociale media zijn geweldige platforms om contacten te onderhouden. Het is alleen wel belangrijk om je privacy-instellingen te controleren. Beperk hierbij de informatie die je deelt en beheer wie toegang heeft tot jouw persoonlijke gegevens. Vermijd ook het klikken op verdachte links en update regelmatig je wachtwoorden.

Veilige Wi-Fi-praktijken

Openbare Wi-Fi-netwerken zijn handig, maar ze kunnen ook een risico vormen voor je online veiligheid. Vermijd het gebruik van gevoelige informatie wanneer je verbonden bent met openbare Wi-Fi. Overweeg het gebruik van een virtueel privénetwerk (VPN) voor extra beveiliging.

Back-ups maken van belangrijke gegevens
Het kan weleens voorkomen dat computers worden getroffen door een storing. Het maken van regelmatige back-ups van belangrijke gegevens is een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat je je informatie niet kwijtraakt bij onverwachte omstandigheden.

Bewustwording

Blijf op de hoogte van de nieuwste bedreigingen en trends op het gebied van cybercriminaliteit. Lees jezelf goed in en informeer anderen in je omgeving over online veiligheid. Zo werkt iedereen samen om het digitale landschap veiliger te maken.

Computer huren?

Wil jij graag een computer huren? Dat kan bij Skala.nl! Je kunt namelijk tegen een lage prijs per maand gemakkelijk een laptop of desktop huren van topmerken zoals AcerAsus, Apple, Microsoft of Dell! Op de laptops en desktops die Skala verhuurt zit een professionele virusscanner, zo weet je dus zeker dat je veilig het internet op kan. Als je contract getekend is, komen onze monteurs de laptop of desktop gratis bij je thuisbezorgen en installeren. Daarnaast is er doordeweeks onbeperkt hulp op afstand, waarbij je terecht kan met al je vragen over je laptop of desktop. Mocht het nodig zijn, dan kunnen wij het apparaat op afstand overnemen. Hiermee kunnen we jouw problemen gratis op afstand oplossen.