Tips voor duurzaam wassen

Tips voor duurzaam wassen

Schone was, er is niks fijner dan dat! Een heerlijk schoon dekbed, of je lievelingstrui die weer lekker fris ruikt, wie houdt er nou niet van? De wasmachines draaien bijna overuren in Nederland. En dit kost natuurlijk allemaal geld en energie! Hoe kun je nou duurzamer wassen? In deze blogs hebben we enkele tips voor jou op een rijtje gezet!

Waarom duurzaam wassen?

Een wasje draaien is tegenwoordig zo makkelijk, spullen in de trommel, wasmiddel erbij, programma kiezen en aan dat ding! Met een uurtje of 2 heb je weer frisse kleding! Ideaal natuurlijk, maar dit wassen kost echter veel energie en water. Hoeveel dit is, hangt er vanaf wat voor machine je hebt, welk programma je kiest en het wasmiddel wat je gebruikt. Duurzaam wassen is niet moeilijk! Je moet gewoon even de kleine tips en trucjes weten die het grote verschil maken! Kleine veranderingen als deze dragen een steentje bij aan een beter milieu en minder plastic in de wereld. We gaan alle mogelijkheden om duurzamer te wassen nu even voor je langs. Kies eruit wat bij jouw levensstijl past en help zo ook een beetje mee aan het milieu!

Duurzaam wasmiddel

Een van de makkelijkste manieren om duurzamer te wassen is door je wasmiddel te veranderen. Er zijn veel duurzame opties als het gaat om wasmiddel, een van deze is overstappen op biologisch waspoeder. Er zijn verschillende biologische waspoeders op de markt, merken als Klok, Seepje en Sonett zijn toch wel de bekendste. Dit zijn wasmiddelen die allemaal erg goed uit testen van consumentenbonden komen. Een andere optie om duurzamer wasmiddel te gebruiken is een Eco Egg wasbal. Kort door de bocht gaat het om een eivormig balletje die je kunt vullen met natuurlijke hypoallergene korrels. Een EcoEgg was-ei werkt door afgifte van een natuurlijk reinigend schuim wat kleding goed schoon en fris maakt. Doordat het schuim de PH-waarde van het water beïnvloedt is ook het gebruik van wasverzachter overbodig.

De korrels zijn vrij van chemische stoffen die ons milieu enorm kunnen belasten. Deze korrels (of balletjes) bestaan uit meer dan 30% oppervlakte actieve stoffen, en meer dan 5% - 15% niet-oppervlakte actieve stoffen, sodiumcarbonaat, calciumcarbonaat en de twee parfum-varianten bevatten een natuurlijk parfum uit etherische oliën.

Energiezuinige wasmachines

De grootste impact maak je met het type wasmachine en/of droger wat je gebruikt. Let bij het uitzoeken van je nieuwe wasmachine en/of droger altijd op het energielabel. Hier hebben we al eerder een blog over geschreven, om beter uit te leggen wat die labels nou betekenen.

Wasmiddel dosering

Voor ieder wasmiddel geldt: let op de hoeveelheid. Voeg nooit meer toe dan nodig is, meestal is één dopje ruim voldoende. Voor lastige vlekken is het gebruik van vlekkenverwijderaar, ossengalzeep of baking soda een aanrader.

Duurzaam wassen

Wassen op 60 graden is inmiddels achterhaald. Je kunt prima duurzaam wassen op 30 of 40 graden. Er zijn zelfs zepen die een schoon resultaat geven bij slechts 15 graden. Dat klinkt leuk, alleen ontbreekt momenteel nog het 15 graden programma op de meeste wasmachines. Ons advies? Was echt vieze was zoals vaatdoekjes op 60 graden, beddengoed en dagelijkse was kan prima op 30 of 40 graden worden gewassen.

Dit zijn onze vier beste tips voor duurzaam wassen op een rij:

  1. Was alleen echt vieze was - denk aan vaatdoekjes waarmee je hebt schoongemaakt - op 60 graden. De dagelijkse was kan prima op 30 of 40 graden worden gewassen.
  2. Zuiniger wassen? Zorg dan dat je wasmachine goed vol zit (maar niet overvol). Dat bespaart water en daarmee energie en geld.
  3. Draai eens in de twee á drie maanden een lege machine op een programma van 95 graden, eventueel met een scheutje azijn of baking soda. Zo gaan alle bacteriën dood en gaat je wasmachine langer mee.
  4. Breng je kleding naar de stomerij? Check van tevoren of dit op een duurzame manier gebeurt en er niet chemisch wordt gereinigd. Chemisch reinigen is namelijk erg slecht voor het milieu. Ga dus voor een milieuvriendelijke stoombeurt.

Wasmachine huren bij Skala

Bij Skala begrijpen we dat je graag de beste merken in huis wilt hebben, maar dat dit in een keer betalen soms lastig kan zijn. Bij Skala kun je voor een klein maandelijks bedrag de beste apparaten in huis halen. Met merken als BoschSamsung en LG in ons assortiment is er voor ieder wat wils. Je kunt gemakkelijk op de website een aanvraag doen nadat je een product hebt uitgekozen. Na je aanvraag nemen wij contact met je op en lopen wij samen met je de aanvraag door, indien nodig kunnen wij de bestelling nog aanpassen zodat het perfect bij je wensen aansluit. Bij Skala heb je geen verborgen kosten, geen addertjes onder het gras en geen problemen! Klik hier om meer te lezen over onze service. Ervaar het gemak van huren bij Skala en doe nu je aanvraag!

4 producten(en)