Wat betekenen de nieuwe energielabels op witgoed?

Wat betekenen de nieuwe energielabels op witgoed?

Afgelopen jaar zijn de energielabels op witgoed veranderd. Wij snappen dat dit enkele vragen bij jou als consument oproept. Deze vragen gaan wij voor jou in deze blog beantwoorden.

Waarom deze verandering?

De Europese Unie heeft vorig jaar besloten om de energielabels op witgoed te veranderen. Nieuwe producten kregen standaard één van de zuinigste energielabels. Hierdoor had jij als consument weinig keuze op basis van het energieverbruik bij de aankoop van witgoed.

Hoe ziet het nieuwe energielabel er uit?

Het nieuwe energielabel loopt van A tot en met G, dus de A met de plusjes is verleden tijd. De A is vanaf nu het meest zuinige energielabel en de G het minst zuinige energielabel. Het nieuwe energielabel heeft ten opzichte van zijn voorganger rechtsboven in de hoek een QR-code, deze QR-code kan jij scannen om zo meer informatie te krijgen over jouw product. Ook zijn de iconen die jou meer vertellen over de prestaties van het apparaat verduidelijkt, zo is het geluid dat het apparaat maakt nu uitgedrukt in het aantal decibel met de daarbij horende geluidsklasse.

Let op! Het nieuwe energielabel geldt op dit moment alleen voor koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties, beeldschermen en lampen. Andere productcategorieën waaronder drogers krijgen later pas het nieuwe energielabel, daarom zie je op Skala.nl nog drogers met bijvoorbeeld het energielabel A+++ staan. De verwachting is dat in 2025 alle andere productcategorieën ook het nieuwe energielabel hebben.

Hoezo scoort mijn apparaat op het nieuwe energielabel een stuk lager als op het oude energielabel?

Nieuwe modellen en modellen die nog gemaakt worden krijgen het nieuwe energielabel. Het is mogelijk dat een wasmachine bijvoorbeeld eerst het energielabel A+++ had en dat het nieuwe label een C is. Hierdoor zou je kunnen denken dat je apparaat een stuk minder zuinig is, maar dat is niet het geval. Het energielabel kan namelijk lager uitkomen, omdat het energieverbruik van het apparaat een strengere beoordeling ondergaat dan dat het eerst kreeg.

Hoe vergelijk ik het nieuwe energielabel met het oude energielabel?

De vergelijking tussen het oude en nieuwe energielabel verschilt per productcategorie. Daarom hebben we speciaal voor jou onderstaand overzicht gemaakt van de productcategorieën die Skala.nl aanbiedt.

 1. Televisies
  * Het nieuwe energielabel F is zuiniger dan het oude Label A++
 2. Wasmachines
  * Het nieuwe energielabel B is te vergelijken met het oude A+++ -50% energielabel.
  * Het nieuwe energielabel G is te vergelijken met het oude A+ energielabel.
 3. Koelkasten en diepvriezen
  * Het nieuwe energielabel B,C of D is te vergelijken met het oude A+++ energielabel.
  * Het nieuwe energielabel F is te vergelijken met het oude A+ energielabel.
 4. Vaatwassers
  * Het nieuwe energielabel B of C is te vergelijken met het oude A+++ energielabel.
  * Het nieuwe energielabel G is ter vergelijken met het oude A+ energielabel

Wat kan Skala.nl hierin voor jou betekenen?

Bij Skala.nl kan je de nieuwste producten van witgoed huren. Als klant van Skala.nl heb jij het grote voordeel, dat je na 3 jaar huren het product kan omruilen tegen een nieuwer model. Kies je nu voor een product met het energielabel C, dan kan je deze over 3 jaar zonder investering omruilen voor een product met energielabel B of zelfs energielabel A.