Tips voor het onderhouden van je huishoudelijke apparaten

Tips voor het onderhouden van je huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten zijn niet meer te missen in het huis. Iedereen maakt dagelijks gebruik van apparaten zoals wasmachines, wasdrogers, fornuizen of zelfs een vaatwassers. Het is daarom belangrijk om de apparaten goed te onderhouden, om de levensduur te vergroten. Dit is niet moeilijk, alleen soms moet je net even de juiste tips en tricks weten. Leer in deze blog hoe je de levensduur van je apparatuur kunt verlengen en problemen kunt voorkomen!

Reinig regelmatig

Het regelmatig reinigen van huishoudelijke apparaten is van groot belang voor de optimale werking en hygiëne. Door de apparaten regelmatig schoon te maken en te onderhouden, verleng je ook nog eens de levensduur en voorkom je problemen en storingen!

Keukenapparatuur reinigen

Voor je keukenapparatuur zoals je oven of fornuis is het belangrijk om voedselresten en vetten regelmatig te verwijderen. Dit voorkomt nare geuren, verbetert de prestatie van het apparaat en voorkomt brandgevaar!

Daarnaast is het verstandig om de koelkast en vriezer regelmatig te ontdooien en schoon te maken om de energie-efficiëntie hoog te houden en de groei van bacteriën te vermijden!

Wasmachine en droger reinigen

Voor je wasmachine is het aan te raden om regelmatig de rubberen manchet en de wasmiddellade schoon te maken. Hier kunnen zeepresten, vuil en schimmel zich namelijk gemakkelijk ophopen. De trommel kan het best gereinigd worden, door deze leeg te laten draaien op een hoge temperatuur met azijn of speciale reinigingstabletten.

Verwijder stof en pluis regelmatig uit de filters en het ventilatiesysteem van je wasdroger. Op deze manier voorkom je verstoppingen en brandgevaar!

Vaatwasser reinigen

Bij een vaatwasser is het belangrijk om de filters te reinigen en de sproeiarmen te controleren op verstoppingen. Dit zorgt voor een optimale reiniging van je vuile vaat en voorkomt nare geurtjes. Hierbij is de rubberen afdichting van de deur ook belangrijk om schoon te houden, om lekkages en schimmelvorming te voorkomen!

Voorkom overbelasting

Net zoals het reinigen van je huishoudelijke apparaten is het voorkomen van overbelasting belangrijk! Overbelasting op je apparaten kan namelijk leiden tot storingen, het verminderen van de prestatie van het apparaat en het kan zelfs leiden tot brandgevaar. Hieronder volgen enkele tips om de overbelasting van je huishoudelijke apparaten te voorkomen:

Verdeel de belasting

Probeer niet te veel apparaten tegelijkertijd aan te zetten die veel energie verbruiken. Verspreid het gebruik van grote apparaten, zoals wasmachines, wasdrogers en vaatwassers over verschillende tijdsperiodes.

Gebruik de juiste stekkerdozen

Grote apparaten verbruiken meer stroom, het is daarom van belang om de juiste stekkerdozen te gebruiken. Vermijd het gebruik van goedkope stekkerdozen. Goedkope stekkerdozen hebben namelijk vaak te weinig vermogen om al je huishoudelijke apparatuur draaiende te houden.

Controleer het vermogen

Bij de keuze van nieuwe apparaten is het belangrijk om te letten op het vermogen van de apparaten. Vergelijk het vereiste vermogen van het apparaat met de capaciteit van je huis. Lees dan ook goed de handleidingen en instructies van de fabrikant door. Zo weet je wat het juiste verbruik en het vermogenslimiet van het apparaat is.

Onderhoud op afvoeren, slangen en rubberen afsluitingen

Het onderhouden van afvoeren, slangen en rubberen afsluitingen zorgt ervoor dat je apparaten de optimale prestaties blijven geven. Daarbij voorkomt het problemen als lekkages en verstoppingen! Hieronder volgende enkele tips voor het onderhoud van je afvoeren, slangen en afsluitingen:

Reinig rubberen afsluitingen

Het wil nog wel eens voorkomen dat de rubberen rand van de deuren van apparaten zoals wasmachines en vaatwassers vast komen te zitten. Het is daarom belangrijk om deze rubberen afsluitingen regelmatig schoon te maken. Verwijder hierbij vuil en zeepresten met een vochtige doek. Zorg ervoor wanneer je klaar bent met schoonmaken, dat de afsluitingen goed droog gemaakt zijn om schimmel te voorkomen.

Afvoer reinigen

De afvoer van huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, wasdrogers en vaatwassers kunnen verstopt raken. In de afvoer komen namelijk vuil als etensresten, haren en vet terecht. Spoel daarom regelmatig de afvoeren van de apparaten door met heet water en gebruik een ontstopper om het hardnekkige vuil weg te halen!

Controleer op scheurtjes en beschadigingen

Huishoudelijke apparaten kunnen tegenwoordig steeds langer meegaan. Het is daarbij wel belangrijk om de apparaten te controleren op scheurtjes en beschadigingen. Op deze manier zal de levensduur van je apparaat worden verlengd! Wanneer je beschadigingen of scheurtjes tegenkomt, overweeg dan om deze goed af te dichten of te vervangen om lekkages te voorkomen.

Huishoudelijke apparatuur bij Skala.nl

Wij snappen dat het kopen van huishoudelijke apparatuur een grote investering is, maar gelukkig heeft Skala.nl hiervoor een oplossing bedacht! Je kan namelijk tegen een lage prijs per maand huishoudelijke apparatuur van topmerken bij Skala.nl leasen. Bovendien wordt het apparaat gratis bij jou thuisbezorgd en geïnstalleerd door onze monteurs en mocht het apparaat kapotgaan dan zijn de reparatiekosten voor Skala.nl.

4 producten(en)