Wasmachine kopen? Check dan eerst deze handige tips

Wasmachine kopen? Check dan eerst deze handige tips

Ga je een nieuwe wasmachine leasen of kopen? De keuze maken tussen de tientallen verschillende merken en soorten wasmachines kan lastig zijn. Welke wasmachine moet je kiezen? Wij hebben een aantal aandachtspunten bij het kiezen van een wasmachine op een rijtje gezet!

Wasmachine kopen tip 1: trommelcapaciteit

Een wasmachine werkt goed als hij vol zit. Wist je dat een volle wasmachine beter wast en minder energie kost dan een halfvolle trommel? Maar hoe vol moet de wasmachine dan zijn? Houd hiervoor een handbreedte ruimte bovenin de trommel vrij. De trommelcapaciteiten variëren tegenwoordig tussen de 5 kilo en 12 kilo, waarbij 8KG populairste te huren wasmachine is. De aangegeven trommelcapaciteit geldt voor het katoenprogramma, want bij dit programma vul je de wasmachine optimaal.

Het spreekt voor zich dat je een grote wasmachine nodig hebt bij veel was, maar het is ook handig bij het wassen van bijvoorbeeld een groot dekbed.  Als je wilt weten hoeveel je nodig hebt, weeg dan een keer je wasgoed en tel daar 1 a 2 kilo bij op. Dat is wat je nodig hebt. Een algemene richtlijn is dat een huishouden van 1 of 2 personen een 5, 6 of 7 kg wasmachine voldoende is. Bij 3 of 4 personen is 7 of 8 kg genoeg en bij 5 of meer personen voldoet 8 kg of groter.

Wasmachine kopen tip 2: energiezuinigheid & toerental

Elke wasmachine heeft een energielabel die je helpt met het kiezen van een zuinige wasmachine. Op dit energielabel staat onder andere de energie-efficiëntieklasse. Deze varieert van C tot A+++, waarbij A+++ het zuinigst is. Tegenwoordig zie je ook achter de A+++ een percentage staat, van -10% tot -50%. Dit zijn geen officiële categorieën, maar geven wel aan dat ze nog zuiniger zijn waarbij A+++ -50% het zuinigst is. Deze is 50% zuiniger dan A+++.

Daarnaast zie je op het label het energieverbruik en waterverbruik staan. Deze gaan altijd uit van 220 wasbeurten per jaar op 60°C met een volle en halfvolle trommel katoen en een halfvolle trommel op 40°C. Tot slot zie je ook het geluid in decibel. Over het algemeen zijn wasmachines stil wanneer zij wassen onder de 60 dB en centrifugeren onder de 75 dB.

Qua toerental variëren wasmachines tussen de 1200 en 1800 toeren. Over het algemeen geeft het toerental aan hoe snel de was na een wasbeurt droog is. In de praktijk is dit echter niet zo zwart-wit. Een wasmachine van 1400 toeren kan het net zo goed doen als een wasmachine met 1600 toeren. Hier spelen meer factoren een rol zoals temperatuur en hoeveelheid was. Verder slijt een wasmachine met een hoog toerental ook sneller.

Handig: veel wasmachines hebben wel een instelbare centrifugesnelheid waarmee je de snelheid kan bepalen van het drogen.

Wasmachine kopen tip 3: afmetingen

De meeste wasmachines hebben een standaard afmeting van 85 cm bij 60 cm bij 60 cm (hoogte x breedte x diepte). De meeste variatie is in de diepte. De diepste wasmachines zijn 70 cm diep. Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je hebt kan je de afweging maken tussen een bovenlader en een voorlader. Het verschil zit hem in de vulopening. Bij een bovenlader doe je het wasgoed er aan de bovenkant in,  dit is handig als je weinig ruimte hebt.

De meeste wasmachines hebben echter een voorlader waarbij de deur aan de voorkant zit. Voordeel hiervan is dat het is mogelijk om een droger bovenop de wasmachine te plaatsten. Overigens wel zo handig als beide deuren dan dezelfde kant op draaien. Staan ze naast elkaar? Dan is het juist handiger dat de deuren ieder een andere kant op draaien.

Welke wasmachine kopen of huren?

Welke wasmachine je gaat kopen is dus nog niet eenvoudig. Een goede wasmachine gaat jaren mee, maar is een dure investering. Zeker als je voor een wasmachine van topmerken zoals Bosch, Samsung, Zanussi of AEG gaat. Daarnaast worden wasmachines steeds energiezuiniger gemaakt waardoor een model van 7 jaar geleden hogere energiekosten heeft dan een nieuwe wasmachine. Dit geldt ook voor een wasmachine van 7 jaar oud met energielabel A+ t.o.v. een nieuwe wasmachine met energielabel A+.  

Bij Skala bieden we daarom de mogelijkheid om een wasmachine te huren. Hierbij is het voordeel niet alleen dat je een klein bedrag per maand betaalt in plaats van de hoofdprijs, maar ook dat je elke paar jaar een nieuw model krijgt. Zo blijf je dus profiteren van de zuinigste modellen en bespaar je ook nog eens op je energiekosten. En wil je het voordeel compleet maken? Profiteer dan van onze combideals en huur een wasmachine en wasdroger samen. Slim én voordelig witgoed leasen!

Ook iets voor jou? Bekijk dan onze wasmachines, wasdrogers of het Skala blog voor meer bespaartips.