Wat is de perfecte kijkafstand?

Wat is de perfecte kijkafstand?

Er zijn verschillende zaken waar je vaak rekening mee houdt bij het kiezen van de juiste tv. Zo kies je bijvoorbeeld de inch-maat die het beste bij jou past en vergelijk je eventueel verschillende merken. Na het aanschaffen van je tv, is de kijkafstand tot je tv erg belangrijk als het gaat om het verbeteren van je kijkervaring. De perfecte kijkafstand is meer dan alleen comfortabel zitten. Het beïnvloedt ook de beeldkwaliteit en het kijkgenot. In deze blog leggen we uit waarom de afstand tussen jou en je tv belangrijk is en hoe je die ideale afstand kunt vinden.

Waarom is de juiste kijkafstand belangrijk?

De perfecte kijkafstand zorgt voor een betere kijkervaring. Dit betekent dat je niet te dichtbij en niet te ver weg moet zitten van je tv. Als je namelijk te dicht bij je televisie gaat zitten, moeten je ogen steeds opnieuw focussen om scherp te kunnen blijven zien. Ook kan het zijn dat je niet alles meekrijgt, omdat je niet alle beelden tegelijk kunt zien. Je moet namelijk de hele tijd mee bewegen met je ogen om alle acties te kunnen volgen. Aan de andere kant is een te verre afstand van je tv ook niet fijn voor je ogen. Je ogen moeten dan namelijk steeds opnieuw scherpstellen, omdat teksten en details minder goed zichtbaar zijn. Dit kan erg vermoeiend zijn en uiteindelijk ook zorgen voor hoofdpijn of andere klachten.

Resolutie

De beeldresolutie heeft invloed op hoe dicht je bij je televisie kunt zitten. Deze geeft namelijk aan uit hoeveel pixels een beeld is opgebouwd. Een groter aantal pixels zorgt voor een scherper beeld. Hierdoor kun je dichter op het scherm gaan zitten, zonder dat het beeld onduidelijk wordt. Televisies hebben tegenwoordig vaak een 4K UHD of 8K UHD resolutie. De 4K UHD bestaat uit ongeveer 8 miljoen pixels en de 8K UHD uit 33 miljoen pixels. Bij een Full HD zijn dit er maar 2 miljoen. Dit wil zeggen dat je bij televisies met een resolutie van 4K UHD of 8K UHD dichter op het scherm kunt zitten, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Het is dus belangrijk om altijd de resolutie te controleren voordat je de keuze maakt voor een bepaalde tv.

Kijkafstand per schermformaat

Kijkend naar het schermformaat van de tv, is er een handige richtlijn voor het vaststellen van de fijnste kijkafstand. Het is namelijk verstandig om de kijkafstand te houden op ongeveer 1,5 tot 2,5 keer de diagonale afmeting van het scherm in inches. De schermdiagonaal is de diagonale afstand van de linkerbovenhoek naar de rechteronderhoek van het scherm, gemeten in inches. Dit cijfer is te vinden in de artikelnaam of bij de specificaties van elke televisie. Voor de meest gangbare schermformaten kun je aan de hand van deze richtlijn de aanbevolen kijkafstanden bepalen:
43 inch (109 cm): 160 - 275 cm kijkafstand
48 inch (122 cm): 185 - 310 cm kijkafstand
55 inch (140 cm): 210 - 350 cm kijkafstand
65 inch (165 cm): 250 - 410 cm kijkafstand
75 inch (191 cm): 285 - 475 cm kijkafstand

Stappen voor het vinden van de juiste kijkafstand

Er zijn enkele stappen die je kunt volgen om zelf uit te zoeken welke kijkafstand voor jou het prettigst werkt. Als eerste kun je je tv laten installeren door een van onze monteurs op de plek waar jij hem wilt hebben. Vervolgens ga je voor de televisie zitten op de afstand die je zelf het prettigst vindt. Test hiervoor verschillende afstanden. Daarna kies je de afstand waarbij je het meest ontspannen tv kunt kijken. Vervolgens hoef je alleen nog maar te schuiven met je zitplaats om te kunnen genieten van de beste kijkervaring.

Televisie huren bij Skala?

Bij Skala begrijpen we dat je graag de beste merken in huis wilt hebben, maar dat in een keer betalen soms lastig kan zijn. Bij Skala kun je voor een klein maandelijks bedrag de beste apparaten in huis halen. Met merken als SonySamsung, Philips, LG en Salora in ons assortiment is er voor ieder wat wils. Op de website kan je gemakkelijk een aanvraag doen, na de aanvraag nemen wij contact met je op en lopen we samen de aanvraag door. Wil je dat wij de tv voor je ophangen? Dat is geen probleem! Geef dit aan bij je aanvraag en dan hangen onze monteurs de tv voor je op. Bij Skala heb je geen verborgen kosten, geen addertjes onder het gras en geen problemen! Klik hier om meer te lezen over onze service. Ervaar het gemak van huren bij Skala en doe nu je aanvraag!

 

4 producten(en)