Zoveel stroom gebruiken jouw huishoudelijke apparaten

Zoveel stroom gebruiken jouw huishoudelijke apparaten

Het energieverbruik van huishoudelijke apparaten heeft een grote invloed op de hoogte van jouw energierekening. Denk hierbij aan de koelkast, televisie, wasmachine en droger. We kunnen ons geen wereld meer voorstellen zonder deze machines. Maar wat verbruiken al die apparaten nu eigenlijk? We bespreken hieronder het gemiddelde stroomverbruik van huishoudens en het verbruik per apparaat.

Gemiddeld energieverbruik huishouden

Gemiddeld verbruikt een Nederlands gezin rond de 4.155 kWh stroom. Dit is ongeveer € 936,- per jaar! Het stroomverbruik per huishouden ligt onder andere aan het type woning, de gezinssamenstelling en energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen. Hieronder staat per samenstelling van het huishouden beschreven wat het gemiddelde verbruik is per jaar:

Aantal personen in huishouden

Gemiddeld energieverbruik huishouden per jaar

Kosten per jaar in €*

1

1.925 kWh

432

2

3.005 kWh

684

3

3.605 kWh

816

4

4.155 kWh

936

 

Verbruik per apparaat

Er zijn een aantal standaard apparaten die bijna in ieder huishouden te vinden zijn. Ben je benieuwd naar het stroomverbruik van deze populaire apparaten? Hieronder een overzicht:

Wasmachine
Wasmachines zijn in de afgelopen jaren erg zuinig geworden. De beste modellen gebruiken zo’n 0.35 kWh voor een normaal programma van 40 graden.  Dat is ongeveer € 0,90 cent per wasbeurt. Dit is deels ook afhankelijk van de energiemaatschappij.

Wasdroger
De wasdroger is een grote energieverbruiker. Bij de nieuwste en zuinigste exemplaren kost het ongeveer 1.75 kWh stroom om een was te drogen, dit is ongeveer € 0,39 cent. Een verouderde droger gebruikt zo’n 4.1 kWh, dat is ruim € 0,90 cent!

Koelkast
Ook een koelkast is een onmisbaar apparaat in huis. Maar wat kost het nu eigenlijk om drankjes en andere producten koud te bewaren? Een nieuwe koelkast verbruikt zo’n 160 kWh stroom per jaar (32 euro), een ouder model zit op 500 kWh (100 euro) per jaar. Een nieuwere versie huren is dus een stuk voordeliger! 

Televisie
Lekker een avondje Netflixen, wat doet dat met je energierekening? De zuinigste televisies verbruiken zo’n 50 kWh stroom per jaar bij 4 uur kijken per dag, dat is ongeveer 11 euro. Dit is vijf keer minder dan dezelfde televisie met energielabel D. Je houdt aan het einde van het jaar ruim € 40 euro over bij de aanschaf van een nieuwe televisie!

Energieverbruik huishouden: overige sluipers
Er zijn nog een aantal apparaten die niet erg goed zijn voor je energierekening. Hieronder een kort overzicht van deze sluipers:

Elektrisch apparaat

Gem verbruik p/j*

Tuinvijverpomp 20 - 200 watt

195 - 1840 kWh

Tropisch aquarium ruim (met pomp)

900 kWh

Elektrische kachel (geen thermostaat, 500 uur aan)

1.000 kWh 

Oude (15 jaar) koel-vriescombinatie

390 kWh

Keukenboiler

480 kW

Cv-pomp (oudere ketel) 

310 kWh

Terrasverwarmer 

240 kWh

Kookplaat 

180 kWh

 

Bij al onze apparaten staat het energielabel. Zo kan je zelf het verbruik per apparaat berekenen en weet je ongeveer hoeveel je kwijt bent.

Bekijk ons aanbod →