De belangrijkste televisie specificaties

De belangrijkste televisie specificaties

De televisie is niet meer weg te denken uit huis. Het is een populair elektronisch apparaat, waar wij dagelijks uren gebruik van maken. Het blijft leuk om al je favoriete films en series te kijken. De beste televisie bestaat natuurlijk niet. Ieder heeft zo zijn eigen wensen en eisen waar een televisie aan moet voldoen. Een televisie heeft veel specificaties, waardoor je de apparaten goed met elkaar kan vergelijken. Hieraan zie je bijvoorbeeld wat de beeldkwaliteit is, maar ook welke functies het apparaat nog meer ondersteunt.

Resolutie

De resolutie van een televisie bepaalt hoe scherp een beeld weergegeven kan worden. Een beeldscherm beschikt uit beeldpunten. Deze beeldpunten worden ook wel pixels genoemd. Hoe groter het aantal pixels zal zijn, hoe scherper het beeld eruit komt te zien. Hierdoor worden kleine details als letters duidelijker weergegeven. Hierbij moet je rekening houden met de kijkafstand en de grootte van het scherm. Als je te dichtbij zit, kan het beeld te groot lijken en kun je details missen. Daarnaast kan dit vermoeiend zijn voor je ogen, wat weer kan leiden tot een minder plezierige kijkervaring. Aan de andere kant, als je te ver weg zit, kunnen details verloren gaan en kan het beeld minder meeslepend lijken. De ideale kijkafstand hangt af van de grootte van je televisie en de resolutie. Over het algemeen wordt aanbevolen om een afstand te hanteren die ongeveer 1,5 tot 2,5 keer de diagonale schermgrootte van de televisie bedraagt. Door de juiste kijkafstand te kiezen, kun je optimaal genieten van je televisie en een comfortabele kijkervaring hebben.

Hieronder volgt een volgorde van scherpte bij verschillende resoluties:

  • Full HD - 1080p, 1920 x 1080 pixels
  • 4K Ultra HD- 2160p, of 3840 x 2160 pixels
  • 8K Ultra HD - 4320p, of 7680 × 4320 pixels

Aansluitingen en connectiviteit

Een televisie kan over verschillende aansluitingen beschikken. Door de verschillende aansluitingen kan de televisie gemakkelijk worden aangesloten. De televisie kan bijvoorbeeld worden aangesloten op een gameconsole, laptop of telefoon. Hoe meer aansluitingen een televisie heeft, hoe beter.

HDMI

Op alle moderne televisies vind je een aantal HDMI-aansluitingen. Via de HDMI kan de televisie gemakkelijk worden aangesloten op andere apparatuur, zoals een Playstation, videospeler of een speaker. Een HDMI-aansluiting is de meest gebruikte aansluiting en ook het meest veelzijdig.

Bluetooth

Tegenwoordig beschikken alle moderne televisies over een Bluetooth functie. Door een Bluetooth functie kan je bijvoorbeeld gemakkelijk een soundbar draadloos koppelen aan de televisie.

USB

Via een USB-ingang kan je een externe harde schijf of usb-stick koppelen. Op deze manier kan je gemakkelijk al je foto’s en video’s meteen bekijken op het grote televisiescherm.

HDR

HDR staat voor: High Dynamic Range. Dit betekent eigenlijk dat de televisie grote verschillen in helderheid kan weergeven. Het gaat hier dan vooral om donkere en lichte beelden. Doordat HDR op specifieke gedeeltes van het beeld kan worden toegepast, worden de contrasten van de kleuren goed zichtbaar. Een HDR-scherm zal hierdoor een groter kleurvolume hebben.

Local Dimming

Een televisie beschikt over lampen die licht door de pixels van het scherm sturen. Deze pixels zullen uiteindelijk voor de kleuren en de helderheid van het beeld zorgen. Het nadeel is dat deze lampen de donkere delen van het scherm ook verlichten. Hierdoor zullen de zwarte beelden niet helemaal zwart zijn. Een televisie met Local Dimming bestaat uit dezelfde lampen. Alleen zijn deze lampen verdeeld in verschillende gebieden. Doordat de televisie elk gebied kan verduisteren of oplichten, worden de zwarte beelden beter zichtbaar. Hierdoor zal een sterker contrast van donkere en lichte beelden ontstaan.

Verversingssnelheid (hertz)

Een video is opgebouwd door middel van een aantal plaatjes. De beeldverversing geeft aan hoeveel frames een televisie per seconde kan tonen. Daarbij wordt er bepaalt hoe vloeiend het beeld is tijdens snelle acties. De verversingssnelheid wordt uitgedrukt in Hertz. Hoe hoger het aantal Hertz, hoe vloeiender het aantal verse beelden per seconde op het beeld verschijnen. Een beeldscherm met bijvoorbeeld 100 Hz vervangt dus 100 keer per seconde het beeld.

Kijkhoek

De kijkhoek van een televisie bepaalt hoe ver je aan de zijkant van de TV kan zitten voordat de beeldkwaliteit achteruitgaat. Zit je meer naar links of rechts, dan zal je al meer last kunnen hebben van reflectie, vervorming van de kleuren of dat het beeld donkerder wordt. Een grotere kijkhoek kan dus belangrijk zijn als je bijvoorbeeld met een grote groep mensen televisiekijkt. De kijkhoek van je televisie wordt grotendeels bepaald door het bepaalde televisiescherm. OLED schermen hebben bijvoorbeeld al een bredere kijkhoek tot 85 graden. Wil je nog meer weten over de verschillende televisieschermen? Lees dan ook eens de blog die wij hier over hebben geschreven.

Smart televisie

Een smart-tv is een televisie die verbonden kan worden met het internet. Op een smart-televisie zijn verschillende apps te vinden, om bijvoorbeeld gemakkelijk YouTube of Netflix te kijken. Daarnaast kun je andere apps downloaden via de app-store die op de televisie te vinden is.

Televisie huren bij Skala?

Bij Skala begrijpen we dat je graag de beste merken in huis wilt hebben, maar dat dit in een keer betalen soms lastig kan zijn. Bij Skala kun je voor een klein maandelijks bedrag de beste apparaten in huis halen. Met merken als SonySamsung, Philips en LG in ons assortiment is er voor ieder wat wils.

Op de website kan je gemakkelijk een aanvraag doen, na de aanvraag nemen wij contact met je op en lopen wij samen de aanvraag door. Indien nodig kunnen wij de bestelling aanpassen, zodat het perfect bij je wensen aansluit. Bij Skala heb je geen verborgen kosten, geen addertjes onder het gras en geen problemen! Klik hier om meer te lezen over onze service. Ervaar het gemak van huren bij Skala en doe nu je aanvraag!

4 producten(en)