De geschiedenis van AEG

De geschiedenis van AEG

Vandaag gaan we het hebben over het merk AEG. Voor velen waarschijnlijk een bekend merk van al hun huishoudelijke apparaten. Maar hoe is dit bedrijf nu ontstaan? En misschien wel nog interessanter, hoe is het uitgegroeid tot zoiets groots? Na het lezen van deze blog zul je alle antwoorden hebben! Eerder hebben we al de geschiedenis en het ontstaan van het merk Samsung besproken, en ook Bosch is al aan de beurt geweest. Vind je dit ook interessant? Neem dan zeker ook even de tijd om die blogs te lezen!

Wat is AEG?

AEG is een bedrijf wat verschillende soorten huishoudelijke apparaten verkoopt. Volgens AEG zelf zijn ze er om te herdefiniëren wat mensen verwachten van hun huishoudelijke apparaten en willen ze de grenzen van het dagelijks leven uitdagen. AEG geloofd dat mensen geen genoegen hoeven te nemen met ‘goed genoeg’. Dat heeft AEG zelf namelijk ook nooit gedaan. AEG gelooft in verantwoorde innovaties die vandaag opvallen en bijdragen aan een betere toekomst. AEG is begonnen in Berlijn, een stad vol verschillende culturen, dromen en ideeën. De architectuur, creativiteit en de koelte en scherpte van de mensen is waar AEG op gebouwd is. AEG is een bedrijf wat grenzen verlegd en innovaties maakt die verder gaan dan wat je van je huishoudelijke apparaten verwacht. Duurzaamheid wordt bij AEG gekoppeld aan schoonheid en ongeëvenaarde prestaties, zodat je geen compromissen hoeft te sluiten.

De geschiedenis van AEG

AEG, ook wel de Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft werd in 1883 opgericht. Oorspronkelijk als D.E.G. wat stond voor Deutsche Edison-Gesellschaft für angewandte Elektrizität. In 1887 is de naam aangepast in Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft, vanaf die tijd is het merk AEG geboren. De oprichter, Emil Rathenau (1838-1915), was in 1883 begonnen met de productie van gloeilampen. In de eerste AEG-fabriek in de Schlegelstrasse (Berlijn-Mitte) werkten slechts een paar honderd mensen. In de jaren die volgden werd elektriciteit op steeds meer terreinen ingezet: er kwam elektrische straatverlichting, de tram ging op stroom rijden en particuliere huishoudens werden op het elektriciteitsnet aangesloten. AEG groeide mee en ging behalve huishoudelijke apparaten zoals de haarföhn, toen nog ‘Heissluftdusche’ (heteluchtdouche) genoemd, ook elektromotoren, transformatoren, hoogspanningsapparatuur, generatoren en roltrappen maken.

AEG is een bedrijf wat al sinds vroeger heel erg bewust omgaat met hun marketing. Met de producten die ze verkochten en de gebouwen waar ze produceerde wilde ze iets uitstralen wat bijzonder was. Vernieuwend en uniek.

Per 1 januari 1967 nam AEG het bedrijf Telefunken over. Na de overname gingen de bedrijven verder onder de naam AEG-Telefunken. In het jaar voor de overname hadden de twee bedrijven een gecombineerde omzet van 4,1 miljard mark. Twee jaar later, in 1969 ging het ook betrekkingen aan met Siemens.

Begin jaren 80 was AEG in grote financiële problemen geraakt. De schulden waren te hoog en er werden verliezen gemaakt. De banken moesten bijspringen, met uitstel van betaling en kwijtschelding van een deel van de schulden, anders zou het bedrijf met meer dan 110.000 werknemers failliet zijn gegaan.

De resultaten van AEG verbeterden en in 1985 nam Daimler-Benz AEG over. Na de overname telde Daimler meer dan 300.000 medewerkers. De overname was geen gelukkige stap voor Daimler. Over 1994 leed AEG een verlies van 362 miljoen mark, en ook 1995 was met verlies afgesloten. Daimler besloot de onderdelen van AEG te verkopen, onder te brengen bij andere bedrijfsonderdelen van het concern en de rest te sluiten.

AEG in Nederland

In de jaren 30 van de twintigste eeuw had AEG een aantal vestigingen in Nederland. Het kantoor was gevestigd op het Frederiksplein in Amsterdam. Later verhuisde AEG naar de Aletta Jacobslaan waar ze tot 1996 waren gevestigd. Na de overname door Electrolux werd het een afdeling van Electrolux Home Products B.V. in Alphen aan den Rijn.

Vanaf de jaren 50 had AEG in Nederland op consumentengebied veel succes met zijn volautomatische Lavamat-wasautomaat en de halfautomaat Turnamat met ingebouwde maar aparte centrifuge.

De industriële tak van AEG leverde na de Tweede Wereldoorlog in Nederland trolleybussen, locomotieven en de olie-hoogspanningskabel van 150.000 volt voor koppeling van de energiecentrales van Den Haag en Rotterdam. Deze tak had ook een aandeel in de totstandkoming van de metro van Amsterdam en diverse bovenleidingnetten van de spoorwegen.

In september 2016 kreeg AEG een nieuwe huisstijl met een nieuw logo. Vanaf dat moment werd in Nederland ook gestopt met de verkoop van stofzuigers onder de merknaam Electrolux. Van het originele AEG is alleen de huishoudelijke-apparatentak overgebleven onder de vlag van moedermaatschappij Electrolux. Alle overige bedrijfsonderdelen zijn opgegaan in zelfstandige ondernemingen die onder licentie van de merknaamhouder Electrolux de naam AEG mogen voeren.

AEG-producten huren?

Ben jij na het lezen van deze blog nou geïnteresseerd geworden in AEG-apparaten? Bij Skala kun je AEG-apparaten huren! We bieden een  aan onder andere AEG-producten. Is je wasmachine net kapotgegaan? Bij Skala kun je huishoudelijke producten als deze huren. Bij Skala huur je eenvoudig en voordelig de beste producten van topmerken als AEG, hiermee ben je verzekerd van de beste kwaliteit. Je kunt gemakkelijk op de website een aanvraag doen nadat je een product hebt uitgekozen. Na je aanvraag nemen wij contact met je op en lopen wij samen met je de aanvraag door, indien nodig kunnen wij de bestelling nog aanpassen zodat het perfect bij je wensen aansluit. Bij Skala heb je geen verborgen kosten, geen addertjes onder het gras en geen problemen! Klik hier om meer te lezen over onze service. Interesse in andere merken dan AEG? We bieden ook andere topmerken als Samsung, Bosch, Apple, Acer en LG! Ervaar het gemak van huren bij Skala en doe nu je aanvraag!

 

4 producten(en)