Wat zijn de belangrijkste functies van mijn TV?

Wat zijn de belangrijkste functies van mijn TV?

De televisie is in de afgelopen jaren enorm veranderd. Van de oude, dikke buistoestellen naar platte schermen, van analoog naar digitaal en van standaard definitie naar high definition. Elke generatie zorgde voor nieuwe technologieën en verbeteringen in beeld- en geluidskwaliteit. Laten we eens kijken naar de belangrijkste ontwikkelingen, functies en specificaties.

Van plasma naar LED en OLED

In de jaren '90 en 2000 waren plasma-TV's razend populair vanwege hun diepe zwarten en brede kijkhoeken. Maar plasma's hadden ook nadelen: ze waren dik, zwaar en hoog in energieverbruik. Halverwege de jaren 2000 kwamen LCD-TV's op de markt, eerst met CCFL-achtergrondverlichting en later met LED. LED-TV's waren dunner, lichter en zuiniger.

Het grote nadeel van LCD was dat ze niet echt diepe zwart beeld konden laten zien, omdat de achtergrondverlichting altijd aan stond. Dat probleem werd opgelost met OLED-TV's, die sinds 2013 te koop zijn op de markt. Bij OLED lichten de pixels zelf op, waardoor ze perfect zwart kunnen weergeven. OLED biedt ook betere kijkhoeken en snellere reactietijden dan LCD.

Smart TV en beeldverversing

Naast verbeteringen in beeldkwaliteit, introduceerden televisies ook steeds meer slimme functies. Vanaf 2010 werd de eerste Smart TV’s verkocht op de markt, met apps voor streaming diensten als Netflix en YouTube. Sindsdien is het Smart TV-platform een belangrijk onderscheidend kenmerk geworden.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de toename van de beeldverversingssnelheid. Waar oude TV's het moesten doen met 50 of 60 beelden per seconde, bieden moderne TV's 100, 120 of zelfs 200 Hz. Dat zorgt voor vloeiendere bewegingen, vooral bij snel bewegende beelden zoals sport en actiefilms.

In oplopende volgorde van scherpte zijn de resoluties:

  • HD Ready - 720p, of 1280 x 720 pixels
  • Full HD - 1080p, 1920 x 1080 pixels
  • 4K (UHD) - 2160p, of 3840 x 2160 pixels
  • 8K (UHD) - 4320p, of 7680 × 4320 pixels

HDR en local dimming

De laatste jaren is HDR (High Dynamic Range) de nieuwe standaard geworden voor beeldkwaliteit. HDR biedt een groter contrast en een bredere kleurweergave dan standaard HD. Hierdoor komen details in lichte en donkere scènes beter tot hun recht. Wil je meer weten over HDR op je TV? Check hier welke soorten er zijn en waarom het van belang is.

Een technologie die HDR ondersteunt is local dimming. Hierbij kan de achtergrondverlichting van een LCD-scherm lokaal worden gedimd of verhoogd, waardoor zwarten dieper en contrasten scherper worden. Hoe meer dimzones, hoe beter het effect.

Kijkhoek

Als laatste is de kijkhoek van een TV ook van belang, deze bepaalt hoe ver je aan de zijkant kunt zitten voordat de beeldkwaliteit slechter wordt. Zit je te ver aan de linker- of rechterkant, dan heb je meer last van verschillende vormen, reflectie en de kleuren of het beeld wordt donkerder. Daarom is een grote kijkhoek belangrijk als je vaak met een grote groep mensen om de TV zit. Wil je meer weten over de perfecte kijkafstand? Kijk dan hier om te kijken hoe dat in elkaar zit.

De toekomst: 8K en micro-LED?

Wat brengt de toekomst? 8K-resolutie (7680×4320 pixels) is al beschikbaar, met vier keer zoveel pixels als 4K. Hoewel er nog weinig 8K-content is, heeft het de potentie voor nog scherpere beelden. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met micro-LED, een nieuwe displaytechnologie die de voordelen van OLED combineert met de helderheid van LCD.

Kortom, de TV-technologie blijft zich in constant ontwikkelen. Van plasma naar OLED, van standaard definitie naar 8K, van analoog naar smart. Elke jaar zorgt voor nieuwe verbeteringen in beeld- en geluidskwaliteit, energiezuinigheid en functionaliteit. Wie weet wat de TV van de toekomst ons nog zal brengen!

Televisie huren bij Skala?

Bij Skala begrijpen we dat je graag de beste merken in huis wilt hebben, maar dat dit in een keer betalen soms lastig kan zijn. Bij Skala kun je voor een klein maandelijks bedrag de beste apparaten in huis halen. Met merken als Sony, Samsung, Philips en LG in ons assortiment is er voor ieder wat wils.

Op de website kan je gemakkelijk een aanvraag doen, na de aanvraag nemen wij contact met je op en lopen wij samen de aanvraag door. Indien nodig kunnen wij de bestelling aanpassen, zodat het perfect bij je wensen aansluit. Bij Skala heb je geen verborgen kosten, geen addertjes onder het gras en geen problemen! Klik hier om meer te lezen over onze service. Ervaar het gemak van huren bij Skala en doe nu je aanvraag!

 

4 producten(en)