De reis van het fornuis

De reis van het fornuis

Het fornuis gaat al een lange tijd mee en is een apparaat wat niet kan missen in de keuken. Fornuizen hebben een lange weg afgelegd. Van eenvoudige open haarden naar het fornuis hoe we die als de dag van vandaag gebruiken.

Open haarden en houtvuur

In hele vroegere tijden werd het eten bereid boven een open vuur. Er werden open haarden gebouwd in het middelpunt van de keuken. Hier werden de pannen direct op het vuur geplaatst of aan een ketting opgehangen.

Kookkachels

In de 18e eeuw werden kookkachels uitgevonden. De kookkachels zorgde voor een grote stap richting het fornuis. De kachels hadden meerdere kookplaten en ovens, hierdoor werd het koken een stuk gemakkelijker. In deze tijd werden de kookkachels warm gemaakt met het behulp van hout en kolen.

De opkomst van gasfornuizen

In de 19e eeuw was er een doorbraak in het gebruik van aardgas als een energiebron. Door deze ontdekking werd één van de eerste gasfornuizen gemaakt. Het gasfornuis werd al snel populair vanwege het gemak en controleerbaarheid van het vuur.

Elektrische fornuizen

In het begin van de 20e eeuw begon elektriciteit zijn opkomst te maken, waardoor veel bedrijven een mogelijkheid zagen om elektrische apparaten te maken. Hierdoor is ook het elektrische fornuis uitgevonden. Hoewel het elektrische fornuis minder populair was dan gasfornuizen, zorgden de verbeteringen in de technologie en veiligheid ervoor dat deze fornuizen steeds meer werden gebruikt.

Inductiefornuizen

Een van de nieuwste ontwikkelingen van fornuizen is de opkomst van inductiekookplaten. De technologie van het fornuis maakt gebruik van magnetische velden om de pan direct warm te maken. Door deze techniek heb je een snellere opwarmtijd en kan je de temperatuur van het fornuis nauwkeuriger regelen. Bovendien zijn inductiefornuizen een stuk energiezuiniger. Dit komt doordat de warmte direct in de pan komt en er minder warmteverlies ontstaat. Wil je nog meer weten over de verschillende fornuizen? Lees dan een keer onze blog over de verschillende fornuizen!

De nieuwste ontwikkelingen

Steeds meer fornuizen hebben speciale functies. Moderne fornuizen hebben een bedieningssysteem en touchscreen. Hiermee kan je de kookinstellingen gemakkelijk regelen en aanpassen. Daarnaast bieden sommige modellen zelfs draadloze connectiviteit aan. Via je smartphone of spraakopdrachten kan je het fornuis bedienen, recepten zoeken, timers instellen en zelfs meldingen ontvangen wanneer het eten klaar is.

Fornuizen huren bij Skala.nl

Ben jij op zoek naar een nieuw fornuis om de lekkerste gerechten op tafel te zetten? Dat kan al voor een lage prijs per maand. Bij Skala.nl ben je aan het goede adres. Bij Skala kan je een fornuis huren van onder andere de topmerken als Bosch, Etna en Whirlpool. Bovendien wordt het fornuis gratis bij je thuisbezorgd en geïnstalleerd, door onze monteurs! Mocht het fornuis kapotgaan, dan zijn de reparatiekosten of vervangingskosten voor Skala.

4 producten(en)